Facebook Twitter Email

Guyana, stat situat în America de Sud, pe coasta Caraibilor, sărbătorește la 23 februarie Ziua Națională. De obicei la această dată, care marchează declararea Republicii, în 1970, se desfășoară Festivalul sau carnavalul Mashramani, adesea abreviat ”Mash”.

Foto: (c) theguyanese.gy/gallery
În Guyana, ”Mashramani” se poate traduce ca ”Celebrarea recoltei” sau ”Sărbătoare după muncă grea”, fiind un cuvânt derivat dintr-o limbă amerindiană. Potrivit istoriei locale, prima celebrare Mashramani ar fi avut loc în orașul minier Linden. La 23 februarie 1970, Mashramani a avut un imens succes, locuitori din toate regiunile țării venind la Linden, pentru a sărbători noul statut de Republică al țării, cu trei zile de dansuri frenetice și distracție.

Ca urmare a primirii cu răsunet de către guyanezi, un oficial guvernamental a purtat discuții, pentru a aduce evenimentul în capitala Georgetown, cu inițiatorii evenimentului din Linden, care organizaseră carnavalul și după declararea independenței de Marea Britanie (1966). Totodată, președintele de atunci, Forbes Burnham, a fost de acord ca Mash să devină eveniment național.

Sărbătoarea Mashramani evidențiază, de asemenea, și un moment de oglindire a societății multietnice din Guyana, întrucât la eveniment iau parte reprezentanți ai fiecărui grup etnic, costumați în port tradițional. Carnavalul Mashramani cuprinde parade, muzică interpretată cu instrumentele de percuție specifice zonei Caraibe, dansuri, jocuri și evenimente gastronomice. Paradele de costume multicolore, care animează străzile, cuprind dansuri cu acrobații, ce amintesc de moștenirea africană a țării. Competițiile de calipso, presărate cu aprecieri înțepătoare, reprezintă un alt ingredient nelipsit pentru Mash, și culminează cu încoronarea unui Rege sau a unei Regine a ediției.

Festivitățile din cadrul Mashramani devin din ce în ce mai ample și impresionante cu fiecare an, datorită implicării tot mai intense a artiștilor locali în organizarea și producția evenimentului. Costumele participanților au devenit mai colorate și mai strălucitoare odată cu aportul tinerilor designeri.

Foto: (c) culture.mcys.gov.gy

Evenimentul anual Mashramani este organizat de un departament din cadrul Ministerului Culturii, Tineretului și Sportului din Guyana, desemnat special pentru planificarea și coordonarea evenimentelor naționale. Anul acesta, mai multe regiuni și orașe vor fi împânzite de reprezentații și competiții de dansuri calipso și soca, concerte și marșuri, evenimente literare, parade pentru copii, expoziții și ceremonii dedicate steagului național.

AGERPRES/ (Documentare—Roxana Mihordescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva