Facebook Twitter Email

Prima româncă intrată în Cartea Recordurilor, inginerul silvicultor Aurora Gruescu s-a născut la 11 mai 1914, la Oituz, în județul Bacău.

Foto: (c) SEBASTIAN OLARU/ AGERPRES ARHIVA

Fiica învățătorului Chiriac Dragomir, Aurora Gruescu a dorit de mică să urmeze silvicultura, ceea ce a și făcut, în 1933, când a dat examen la Facultatea de Silvicultură, parte a Politehnicii din București.

Și-a practicat meseria cu dăruire din 1938 până în 1973, când s-a pensionat. Numele său a fost legat de primul plan de împădurire națională, fixat la suprafața de 100.000 ha, a condus lucrările de combatere avio-chimică a dăunătorilor din pădurile infestate din jurul Capitalei, a făcut inovații ce s-au confirmat, legate de lucrările de mecanizare în combaterea dăunătorilor, publicând în acest sens, în ”Revista Pădurilor” mai multe articole.

Faptul că este prima femeie inginer silvic din țară și din lume i-a fost confirmat, la 16 februarie 2000, când a primit o scrisoare de la vicepreședintele Societății ”Progresul Silvic”, dr. ing. Cristian D. Stoiculescu.

Membru de onoare al Societății ”Progresul Silvic”, filiala Prahova, membru de onoare al Asociației Generale a Inginerilor din România, al Ministerului Apei, Pădurilor și Protecției Mediului.

A fost nominalizată de ŤThe American Biographical Instituteť pentru titlul de personalitate a anului 1997. A obținut Medalia de Argint la Expoziția filatelică binațională România — Israel.

Ziarista Rodica Simionescu i-a dedicat o carte intitulată ”Legământ cu taina codrilor” apărută în 2001.

Inginerul silvicultor Aurora Gruescu a murit în 2005.

Foto: (c) cdn.allshops.ro

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva