Facebook Twitter Email

Ziua Siguranței pe Internet, marcată, începând din 2004 în mai multe țări, la 10 februarie 2015, este celebrată pornind de la sloganul anului precedent “Să creăm împreună un internet mai bun!” ca urmare a succesului înregistrat de campania din 2014.

Foto: (c) saferinternetday.org

Internetul parte din viața noastră de zi cu zi și este sărbătorit în peste 100 de țări de pe toate continentele, încurajându-se astfel utilizarea responsabilă a tehnologiilor și serviciilor on-line. Fie că este vorba de postarea unei poze haioase de vacanță, studierea unui nou proiect sau plata facturilor on-line, vizionarea unui film sau a unui videoclip, descărcarea legală a unui joc sau găsirea unei informații în timp record, internetul ne ajută să facem lucrurile pe care le dorim și cum dorim. De aceea este necesar să aven un mediu on-line sănătos și sigur, iar pentru aceasta este necesară o conlucrare cât mai eficientă a tuturor părților interesate.

Aflată la a XII-a ediție, marcarea acestei zile urmărește promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei on-line și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și tineret, precum și conștientizarea și educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe internet.

În România, Ziua Siguranței pe Internet a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar de atunci se sărbătorește în fiecare an prin evenimente naționale, precum: un concurs național adresat tuturor elevilor din țară, școlilor, grădinițelor și voluntarilor urmat de o conferință de presă în cadrul căreia sunt premiate cele mai bune proiecte participante la concurs și o masă rotundă care reunește studenți, profesori, psihologi, autoritățile relevante, dar și reprezentanți ai sectorului privat, orientată spre dezbaterea unor teme de actualitate din domeniu.

În 2015, concursul se desfășoară sub titlul “Resurse digitale pentru viitor” fiind deschise categorii speciale în competiție, precum: Profesorul Anului, Școala Anului, Voluntarul Anului și Grădinița Anului. Sunt premiați și cele mai implicate persoane și instituții în promovarea și asigurarea unei activități online responsabile pe tot parcursul anului 2014.

Evenimente locale se vor desfășura în aproximativ 400 de școli din toată țara, cu profesorii și voluntarii de la Salvați Copiii, care vor susține sesiuni informative cu privire la importanța siguranței pe internet.

Net Children Go Mobile a lansat recent un raport de cercetare, bazat atât pe interviuri de grup cât și individuale cu părinți, copii și profesori din nouă țări europene: Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Marea Britanie și România.Studiul arată că dispozitivele mobile de tipul smartphone-urilor și a tabletelor fac parte din viața copiilor și au puterea de a îmbunătăți experiențele lor online. Numărul copiilor din România care folosesc internetul mobil prin smartphone este într-o puternică creștere, recuperând din decalajul față de copiii din alte țări pe care Rapoartele anterioare îl semnalau.

În România, evenimentele dedicate Zilei Siguranței pe Internet sunt organizate și promovate de Consorțiul Sigur.info format din Organizația Salvați Copiii, în calitate de coordonator național al proiectului Positive Media și Focus — Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual. Consorțiul a fost inițiat în 2007 și are ca scop dezvoltarea proiectului Sigur.info, în cadrul programului european multianual de promovare a utilizării, în condiții de mai mare siguranța a Internet-ului și a noilor tehnologii online Safer Internet Plus.

Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day) se desfășoară anual în luna februarie, sub egida rețelei europene “INSAFE” — European Safer Internet Network, în colaborare cu Uniunea Europeană, în cadrul programului ”Safer Internet Plus” al Comisiei Europene. 

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva