Facebook Twitter Email

Nico (Nicoleta Matei) s-a născut la 1 februarie 1970. În anul 1990 a absolvit “Școala Populară de Artă”, la clasa profesorului Corneliu Irimia, iar începând cu anul 1996 a participat la diverse concursuri naționale, obținând numeroase premii.

Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / Arhiva AGERPRES

Din anul 1996 este angajata Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploiești, fiind rapid apreciată prin premiul pentru “Cea mai bună solistă vocală a Festivalului Național al teatrelor de estradă de la Constanța”, distincție pe care o obține patru ani consecutiv (1996, 1997, 1998, 1999).

Nico la un eveniment monden, 2012
Foto: (c) EMIL BADEA / Arhiva AGERPRES

Prima apariție în televiziune a avut loc în anul 1998, alături de Horia Brenciu, în cadrul emisiunii ”Sarabanda”, iar în 1999 participă la Festivalul Mamaia, secțiunea Creație, cu piesa “Și dacă viața mea”, compusă de Viorel Gavrilă și obține Locul II. Debutul pe scena muzicii are loc în anul 2001, când interpretează refrenul piesei “Cine e cu noi”, lansată de B.U.G. Mafia.

În 2003 lansează albumul hip-hop/R&B “Gând pentru ei”, cel mai bine vândut album semnat Nico, pentru care a colaborat cu Laurențiu Matei, Don Baxter, Puya și Cabron. Urmează numeroase colaborări cu artiști hip-hop, printre care Puya și trupa Codu’ Penal.

În 2003 reprezintă România în finala Concursului Internațional “Cerbul de Aur”, cu piesele “Heaven Knows” și “Rămâi cu bine”, obținând locul II. În 2004 a obținut marele premiu al Festivalului “Discovery Fest” din Varna, Bulgaria, marele premiu și Trofeul “Vocea Asiei” (Kazahstan), locul II la secțiunea “Creație” în cadrul Festivalului “Mamaia”.


Nico, câștigătoarea premiului II; la Festivalul Internațional Cerbul de Aur.
Foto: (c) Sorin LUPȘA / Arhiva AGERPRES

În 2005, lansează albumul “Așa cum vrei”, iar în 2007 lansează albumul “Cast Away”.

Nico împreună cu Vlad Miriță reprezintă România în Finala Eurovision 2008 de la Belgrad, Serbia. Piesa “Pe o margine de lume” obține premiul pentru “Cel mai bun cântec” din concurs, distincție oferită de membrii juriului de specialitate prezenți la Belgrad. De asemenea, “Pe o margine de lume” primește premiul pentru “Cel mai bun cântec pop al anului” la Gala decernării Premiilor Radio România Actualități 2009.

Nico și Vlad Miriță, reprezentanții României la concursul Eurovision 2008
Foto: (c) Grigore POPESCU / Arhiva AGERPRES

Piesa “Love Mail”, lansată în primăvara anului 2009, dă și titlul celui mai recent material discografic din cariera solistei, albumul “Love Mail”, lansat în primăvara anului 2010. Nico reprezintă România la “The International Competition Of Istanbul Songs” (2010), câștigând trofeul festivalului.


Nico a susținut un concert cu prilejul lansării albumului ”Love mail”, în Club Tribute, 2010
Foto: (c) Liviu ȘOVA / Arhiva AGERPRES

La Premiile Radio România Actualități 2011, Nico a fost desemnată câștigătoarea categoriei “Cea mai bună interpretă a anului”. Tot în 2011, Nico lansează piesa “Mai dă-mi o șansă”, votată “Piesa Anului 2011” la Top Românesc Radio România Actualități.

Nico este invitată pe albumul “Beautiful Jazz Duets” lansat de Direcția 5, cu care înregistrează piesa “Îmi amintesc”. La Gala de decernare a premiilor Radio România Actualități 2012, Nico a câștigat categoriile “Cea mai bună piesă pop a anului” pentru “Mai dă-mi o șansă” și “Cea mai bună interpretă a anului”.

În 2012, a colaborat cu Vanotek și Kristina (Ex Impact) pentru piesa “Sweetie”, iar în noiembrie același an, a revenit cu un nou single intitulat “100 De Zile”. Un an mai târziu, în noiembrie 2013, lansează single-ul “9”, unde colaborează cu F. Charm. Nico este căsătorită cu compozitorul Laurențiu Matei și este mama unei fete.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva