Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) RADOR/AGERPRES ARHIVA

În această săptămână vă propunem ”Salată din carne de pui” și ”Tort de portocale” rețete care au fost publicate în volumul ”Bufet rece și cofetărie” (1936) scris de doamna Lucreția Dr. Opreanu, profesoară de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” din Cluj, licențiată în științe.

Salată din carne de pui

Carne de pui curățită de oase, limbă (proaspătă) de vițel fiartă, câteva ciuperci prăjite, ardei grași, castraveți murați, mazăre boabe fiartă în apă, toate acestea (afară de mazăre) tăiate în bucăți potrivite, se pun pe salatieră. Se amestecă cu sos tartar sau remoulad. I se dă formă de steluță, semicerc, piramidă etc. Se garnisește cu salată verde tăiată în fâșii lungi, ridichi de lună în formă de trandafir, măsline, ouă răscoapte, aspic tocat etc.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Tort de portocale

Cantități: 250 gr. zahăr praf, 7 ouă, 250 gr. migdale opărite, curățite și măcinate, 2 linguri pesmet fin și cernut, coajă rasă dela o portocală. Gălbenușele și zahărul praf se freacă o jumătate de ceas. Se adaugă rând pe rând cele amintite mai sus și la urmă albușele bătute spumă tare. Se amestecă cu acestea ușor, se toarnă în forma de tort unsă și tapetată cu făină și se coace la foc potrivit. Rece se taie în trei foi și se umple cu crema următoare.

Crema: 140 gr. zahăr praf, 3 ouă, 140 gr. unt frecat spumă, 140 gr. migdale opărite, curățite de coajă și tocate foarte fin, sucul dela o portocală. Ouăle întregi și zahărul se pun în căzănel, se dă deasupra aburilor dintr ‘o oală și se bate cu telul ca să se îngroașe bine. Se ia de pe foc, se răcește, se adaugă întâi migdalele apoi untul și sucul de portocală amestecându-se mereu.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva