Facebook Twitter Email

Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului în urma rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizația Națiunilor Unite.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

Rezoluția respinge orice negare a Holocaustului și încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generații lecția genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete. Astfel, se recomandă dezvoltarea de programe educaționale pentru a încerca să se prevină viitoare acte de genocid.

Alegerea zilei de 27 ianuarie este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. În anul 1945, supraviețuitorii lagărului au fost eliberați în după-amiaza zilei de 27 ianuarie. În 2015 se împlinesc 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Ziua Internațională a Holocaustului a fost comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase țări din întreaga lume. Cu acest prilej, sunt aduse omagii, se aprind lumânări și au loc marșuri ale durerii, în memoria celor care au suferit și au murit în timpul Holocaustului.

În acest an, la București, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” printr-o serie de evenimente, desfășurate în perioada 27-29 ianuarie.

Marți, 27 ianuarie, în Studioul Horia Bernea al Muzeul Țăranului Român va avea loc deschiderea oficială a Festivalului de film pe tema Holocaustului organizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Miercuri, 28 ianuarie, la Lauder-Reut Educational Complex, va fi lansată cartea pentru copii “Bunica-fetiță și povestea ei” de Suzana Raweh și Dafna Schoenwald și a piesei de teatru cu păpuși cu același nume.

Biblioteca Națională a României va găzdui pe 28 ianuarie sesiunea “Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului”, organizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în parteneriat cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, la care vor participa elevi ai Colegiului “Ion Creangă”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe organizează marți, 27 ianuarie, în cooperare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România ”Elie Wiesel”, un eveniment de marcare a Zilei internaționale de comemorare a Holocaustului. Acțiunea are loc în contextul preluării de către România, în anul 2016, a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva