Facebook Twitter Email

România va concura în prima semifinală a concursului Eurovision care se va desfășura pe 19 mai la Viena, potrivit tragerii la sorți care s-a desfășurat luni în Austria.

Foto: (c) Eurovision Song Contest/Facebook

România va concura în partea a doua a primei semifinale. În prima parte a primei semifinale se află: Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, iar în cea de-a doua parte: Serbia, Danemarca, Belarus, România, Rusia, Albania, Georgia și Ungaria.

În prima parte a celei de-a doua semifinale a Eurovision, care va avea loc pe 21 mai, concurează: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, iar în cea de-a doua: Elveția, Azerbaidjan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru și Suedia.

Tot prin tragere la sorți s-a stabilit în care semifinală vor vota țările calificate automat în finală. Astfel, Spania, Austria și Franța vor vota pentru țările din prima semifinală, iar Germania, Italia și Marea Britanie pentru cele din cea de-a doua semifinală.

Reprezentantul României la Eurovision va fi ales în cadrul unui show live, pe 8 martie.

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru Selecția Națională a Eurovision 2015 o pot face începând de luni până pe 8 februarie. Piesele pot fi trimise prin poștă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanților nr. 191, sector 1, București), pe suport CD, cu mențiunea “Pentru Selecția Națională Eurovision 2015” înscrisă pe plic, sau electronic, la adresa eurovision@tvr.ro.

Producătorii Selecției Naționale a Eurovision 2015 sunt Iuliana Marciuc și Bogdan Ghițulescu, iar Liana Stanciu va fi, pentru al doilea an consecutiv, șefa delegației României la Viena.

În perioada 9 — 11 februarie, piesele vor fi audiate de juriu, iar pe 12 februarie vor fi anunțate cele 12 piese care vor intra în concurs.

Concursul Eurovision 2015 va avea loc la Viena, cu semifinalele pe 19 și 21 mai și finala pe 23 mai.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993. Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori, locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem — Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi — Oslo, 2010) și o dată, locul al patrulea (Mihai Trăistariu — Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este “Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.


Paula Seling și Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa “Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva