Facebook Twitter Email

La 26 ianuarie, Australia sărbătorește Ziua Națională – aniversarea fondării primei așezări în New South Wales (1788).

Foto: (c) www.turistik.ro

Unul dintre simbolurile Australiei, capodoperă a arhitecturii secolului XX, Casa Operei din Sydney (Sydney Opera House), compusă din trei clădiri în formă de scoică, boltite și întrepătrunse, este vizitată săptămânal de mii de turiști doar pentru a o admira.

Construită pe vârful unei peninsule aflată în portul orașului Sydney, într-un remarcabil peisaj acvatic, Casa Operei a fost realizată după un proiect al arhitectului danez Jorn Utzon (9 apr. 1918-29 nov. 2008), fiind cea mai modernă și celebră construcție până în momentul terminării lucrărilor la Muzeul Guggenheim în 1997.

Foto: (c) www.turistik.ro

Discuțiile privind construirea unui important centru cultural pentru Sydney au început de prin anii ’40. În 1956, guvernul statului New South Wales a organizat un concurs internațional de design și a numit un juriu independent. Tema de concurs a oferit doar specificații generale pentru a atrage cele mai bune talente de design din lume. Principala cerință a fost un design pentru o clădire cu funcție dublă, cu două săli de spectacole.

Concursul a generat un interes enorm atât în Australia, cât și în străinătate. Decizia alegerii lui Jorn Utzon ca unic arhitect a fost neașteptată, îndrăzneață și vizionară. Conceptul de design a lui Utzon a inclus forme arhitecturale fără precedent și a presupus, pe parcursul procesului de construcție, dezvoltarea de noi materiale și tehnologii.

Opera din Sydney este așezată pe vechiul amplasament al unui depozit, care a fost demolat în 1958. Piatra de temelie a fost pusă în martie 1959, iar construcția a fost efectuată în trei etape. Prima etapă (1959-1963) a constat în construirea temeliei și a platformei. Etapa a II-a (1963-1967) a reprezentat-o construirea structurii superioare de rezistență și a acoperișului. Etapa a III-a (1967-1973) a reprezentat amenajarea interioară a clădirii.

Foto: (c) www.turistik.ro

Arhitectul Jorn Utzon a conceput designul de ansamblu și a supravegheat construcția podiumului și a scoicilor boltite. Din cauza unui diferend cu autoritățile australiene, Utzon a fost nevoit să renunțe la proiect în 1966, lăsându-le lui Peter Halln, David Littlemore și Lionel Todd sarcina de a-l finaliza.

Opera din Sydney a fost inaugurată la 20 octombrie 1973, de către regina Elisabeta a II-a, cu ”Simfonia a 9-a” de Ludwig van Beeethoven. Prima reprezentație la Opera din Sydney a avut loc la 28 septembrie 1973, cu spectacolul ”Război și pace” de Serghei Prokofiev, iar la 29 septembrie a avut loc, în Sala de concerte, un spectacol al Filarmonicii din Sydney.

După inaugurarea din 1973, clădirea Operei a mai avut parte de o serie de îmbunătățiri și reamenajări. Orga mare din Sala de concerte a fost terminată abia în 1979. În 1988 s-a mai amenajat o esplanadă de-a lungul părții vestice a Capului Bennelong, iar, în 1999, o a cincea sală a fost adăugată clădirii Operei. În 2000, cu ocazia Olimpiadei, Opera a fost inclusă în traseul torței olimpice, care a fost adusă aici de înotătoarea australiană Samantha Riley, fiind totodată inclusă în desfășurarea unor probe olimpice. De aici s-a dat startul probei de maraton.
Foto: (c) www.turistik.ro

Opera din Sydney a fost inclusă, în 2007, în patrimoniul mondial UNESCO și este considerată una dintre operele arhitecturale majore ale secolului XX.

Clădirea adăpostește 1.000 de încăperi, inclusiv 5 săli principale. Mai există, de asemenea, o sală de recepții, cinci studiouri de repetiții, opt restaurante, baruri și bistro-uri, dar și două magazine de suveniruri, un foyer, șase apartamente, o bibliotecă, birouri administrative, etc.

Construcția are o lungime de 185 de metri și o lățime de 120 de metri. Acoperișul cel mai înalt (cel de deasupra sălii de concerte) are 67 de metri înălțime. Acoperișurile au fost construite din 2.194 secțiuni de ciment prefabricat și sunt acoperite cu exact 1.056.056 dale de ceramică. Clădirea este susținută de 580 de piloni de beton, scufundați până la 25 de metri în apa portului Sydney; acoperișurile sunt susținute de 32 de coloane de beton.

Foto: (c) www.turistik.ro

Sub acoperișul său se desfășoară reprezentații de teatru, musical-uri, spectacole de operă, dans contemporan, balet, proiecții de filme, expoziții și concerte de muzică — de la jazz până la concerte simfonice. Anual, la Opera din Sydney au loc în jur de 3.000 de evenimente artistice și sunt primiți anual 8,2 milioane de vizitatori.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva