Facebook Twitter Email

Cântăreața Stela Enache (numele real Steriana Aurelia Bogardo) s-a născut la 24 ianuarie 1950, la Reșița, județul Caraș-Severin. Tatăl său cânta la vioară și, alături de mama sa, făcea parte din Corul Sindicatelor. De la vârsta de 3 ani, artista începe să studieze baletul iar de la vârsta de 6 ani, pianul, la Școala de Muzică.

Foto: (c) Stela Enache/Facebook

Pe lângă muzică, Stela Enache a fost pasionată de sport, actorie (făcea parte din cercul de teatru) și limba engleză.

În perioada 1964-1967 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Reșița, secția Canto. După terminarea liceului, artista a trebuit să aleagă între teatru, muzică sau sport. În cele din urmă, s-a îndreptat spre muzică. Deși a dorit să studieze la București, părinții au insistat să meargă la Cluj, unde a și fost admisă, în perioada 1967-1972 urmând cursurile Conservatorului ”G. Dima” din Cluj-Napoca.

Artista în perioada studenției. 
Foto: (c) Stela Enache/Facebook

În urma unui examen, este acceptată în echipa Casei de Cultură a Studenților din Cluj. Tot la Cluj, Stela Enache cântă și cu formația Cromatic. În anul 1968, obține o mențiune la Festivalul Studențesc de la Iași.

În 1969 artista participă la Festivalul de Jazz ”Ploiești 69”. Un an mai târziu, în paralel cu Conservatorul, începe la București studiul cu maeștrii George Grigoriu și Fromi Moreno. Astfel, Stela Enache a început naveta Reșița-București-Cluj. L-a cunoscut pe compozitorul George Grigoriu prin intermediul unchiului său, scriitorul Ion Hobana. George Grigoriu a fost mentorul ei și compozitorul care i-a încredințat primul șlagăr — ”Pentru un sărut”.

Tot în 1970, îndrumată de Fromi Moreno, efectuează prima înregistrare la Radio România, celebra piesă ”Prieten drag” de Radu Șerban, lansată de Pompilia Stoian.

La ideea lui George Grigoriu, Stela Enache începe să cânte alături de solistul George Enache. Amândoi lansează un disc single la Electrecord, pe muzica lui George Grigoriu. În același an obține Premiul III la Festivalul Studențesc din Timișoara și Premiul III la Festivalul Studențesc din Târgu Mureș.

În 1971, după ce a fost la preselecțiile pentru concursul TV ”Steaua fără nume” și pentru Festivalul Cerbul de Aur, Stela Enache participă la secțiunea Interpretare a Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia. Artista are succes și este distinsă cu Premiul II, interpretând piesele ”Să facem florile să cânte” (G. Grigoriu) și ”Ții minte” (Radu Șerban).

Stela Enache în concert, în anii ’80.
Foto: (c) Stela Enache/Facebook

În 1971 Stela Enache se căsătorește cu compozitorul Florin Bogardo. Momentul în care s-au cunoscut oficial a fost unul dintre cele mai emoționante din viața sa. Se întâmpla la Mamaia, în 1971.


”Mergând spre hotel cu domnul Grigoriu (George Grigoriu — n.r.) și cu soția dânsului, apare în fața noastră Florin Bogardo. Maestrul George Grigoriu a spus: ‘Florine, hai să-ți fac cunoștință cu o viitoare vedetă!’ Mie mi s-au tăiat picioarele, bineînțeles…”, povestea Stela Enache într-un interviu.


După numai trei zile a urmat o neașteptată cerere în căsătorie: ”El a plecat la București și eu am rămas la mare… Când am intrat în cameră nu era nimeni, geamantanul era în mijloc, cum l-am lăsat și pe geamantan era o scrisorică. Mi-a spus: ‘Dragă starule, despărțirile chiar și pentru puțină vreme nu-mi plac, dar dacă Dumnezeu vrea și tu vrei, iubirea noastră aș dori-o fără sfârșit!’. Și după câteva zile, când a venit la mare, a venit cu două verighete. (…) Pe 21 iulie ne-am cunoscut, pe 17 august ne-am logodit, iar pe 8 septembrie ne-am căsătorit”, mărturisea artista în interviu.

Din 1971, Florin Bogardo compune aproape în exclusivitate pentru Stela Enache. Stela Enache și Florin Bogardo au fost unul dintre cele mai de succes și longevive cupluri din muzica românească.

Stela Enache a înregistrat 76 de piese compuse de Florin Bogardo, cu un mare succes la public. Dintre acestea amintim ”Ani de liceu”, ”Apari iubire”, ”Balada pescărușilor albaștrii”, ”Ca un tren ne pare viața”, ”Cândva, o luntre albă”, ”Ce simți când ești îndrăgostit”, ”Cum pot să te conving și ce să fac”, ”Dansul e ca o vrajă”, ”Dăruiește-mi acest ceas de iubire”, ”Diminețile mele”, ”Dorul, flacără nebună”, ”E o poveste de amor”, ”Extemporal la dirigenție”, ”Hai, vino și stai lângă mine”, ”În numele iubirii”, ”Întâia oară”, ”Întrebare, întrebare”, ”La steaua”, ”N-ai să mă poți uita”, ”Printr-un sărut”, ”Să pot”, ”Trandafirul”, ”Vraja sărutului”, etc.

Vocea Stelei Enache, pe muzica lui Florin Bogardo, poate fi auzită și pe coloanele sonore ale unor filme românești. Cele mai cunoscute rămân coloanele sonore ale seriei ”Liceenilor”: ”Declarație de dragoste” (1985), ”Liceenii” (1986) și ”Extemporal la dirigenție” (1988).


De asemenea, Stela Enache a avut colaborări de succes și cu alți compozitori români: ”Ani fericiți” (Ion Cristinoiu), ”Ca frunzele târzii” (Gabriel Mărgărint), ”Când mi-e dor de tine” (Dan Dimitriu), ”Cântec pentru mama” (Mișu Iancu), ”Cântecul muzei” (Marcel Dragomir), ”Ceasul” (Vasile Veselovski), ”Dacă m-ai iubi” (Jolt Kerestely), ”De iubire” (Marcel Dragomir), ”Din atâtea iubiri” (Vasile V. Vasilache), ”Ești clipa mea de fericire” (Marcel Dragomir), ”Grea e dragostea” (Dan Stoian), ”Nu pleca” (Octav Firulescu), ”Până-n cea din urmă zi” (Edmond Deda), ”Pentru un sărut” (George Grigoriu), ”Pianul meu” (Dan Stoian), ”Plimbare prin ploaie” (Ionel Tudor), ”Romanță” (Ion Cristinoiu), ”Spună lumea ce o vrea” (Jolt Kerestely), ”Te iubesc numai pe tine” (Jolt Kerestely), ”Vom trăi și vom vedea” (Dan Dimitriu).


A înregistrat și piese din repertoriul internațional, majoritatea fiind adaptate în limba română: ”Ce-i iubirea?”, ”Doar mama”, ”Ding-Dong”, ”Să vii cu noi” sau ”Te cheamă iubirea”.


Stela Enache are o bogată activitate discografică, în perioada 1972-1990, artista figurează pe 18 compilații apărute la casa de discuri Electrecord.

Artista în concert, 2014. 
Foto: (c) Stela Enache/Facebook
La lansarea cărții despre compozitorul Jolt Kerestely, 2014.
Foto: (c) Stela Enache/Facebook

Din 1972 a întreprins numeroase turnee în țară și în străinătate: Germania, Austria, Elveția, Norvegia, Danemarca.

Este cooptată ca solistă a Orchestrei Electrecord condusă de Alexandru Imre, cu care face numeroase turnee în Germania, Rusia, Austria, Scandinavia și ulterior devine solista trupei Sunshine Band. A imprimat pentru Casa de discuri Electrecord două discuri LP (1985-1988). A participat la numeroase concursuri și festivaluri naționale, iar în anul 1977 a participat la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria.

În 1986 încheie primul contract pe un vas de croaziera, cu “Europa”, unul din cele mai selecte vase, făcând de patru ori ocolul Pământului.

Împreună cu Corina Chiriac, la Festivalul de muzică pentru copii și adolescenți ”Vocea Cetății 2014” de la Sighișoara (jud.Mureș).
Foto: (c) DORINA MATIȘ/AGERPRES ARHIVĂ

Apare alături de nume mari ale muzicii în diferite programe muzicale: Gilbert Becaud, Milva, Gloria Gaynor, Jennifer Rush, Tony Christie, The Platters, Lionel Hampton, Vicky Leandros, Al Bano etc.


În august 2009, soțul artistei, Florin Bogardo, a murit. Împreună cu regretatul compozitor are doi copii, Laura și Anton, stabiliți în Germania și Italia, și este de trei ori bunică.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva