Facebook Twitter Email

Expoziția de arhitectură “Karel Liman, arhitect al Casei Regale a României” se va deschide pe 28 ianuarie, de la ora 18,00, la Biblioteca Tehnică Națională din Praga, informează ICR Praga.

Foto: (c) Sorin LUPȘA / AGERPRES ARHIVĂ

Evenimentul, la care intrarea este liberă, se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Republica Cehă și Ambasadei Republicii Cehe în România.

Expoziția va fi deschisă în perioada 28 ianuarie — 21 februarie.

Găzduită și de Muzeul Național de Artă al României în perioada decembrie 2013 — ianuarie 2014, expoziția propune o incursiune în opera arhitectului ceh Karel Liman (1855 — 1929), creația acestuia fiind foarte puțin cunoscută în România contemporană.

Karel Liman s-a născut în Boemia, în acea vreme provincie a Imperiului Austriac, provenind dintr-o familie de meșteșugari.

În 1894, Karel Liman a părăsit Viena și s-a stabilit definitiv la București, unde va trăi 45 de ani, până la moartea sa.

În România a fost angajat inițial la serviciul de arhitectură al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice iar apoi, din anul 1894, a intrat în slujba Casei Regale a României. Începând din anul 1904 se va afla la conducerea Biroului Regal de Arhitectură.

Din ordinul regelui Carol I, lui Karel Liman i s-au încredințat importante lucrări de arhitectură, printre care: reconfigurarea, amplificarea și redecorarea castelului Peleș (1896-1914), proiectul și construcția castelului Pelișor (1898-1903) și refacerea tuturor clădirilor administrative de pe Domeniul Regal Peleș.

În perioada 1924-1929 a reamenajat interioarele castelului Bran, una dintre reședințele reginei Maria.

Pentru o scurtă perioadă de timp, Karel Liman a fost și arhitectul fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, care acum va găzdui această expoziție.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva