Facebook Twitter Email

O tanara artista, Lana Dumitru, isi asuma o meserie creativa in Marea Britanie, unde ai la fel de multe sanse sa reusesti ca atunci cand joci la Loto. Secretul succesului ei pare paradoxal: un element profund romanesc.

Lana Dumitru a avut indrazneala si talent sa sparga granitele cu esenta lucrurilor care ne definesc identitatea de romani. „In colectia mea de moda voiam neaparat sa am imprimeuri textile care sa se gaseasca doar in colectia mea si nicaieri altundeva pe planeta”, spune ea. „Flori, pasari si fluturi sunt pe toate hainele, dar acum 6 ani nu exista nicio haina, dar absolut nicio haina cu imprimeuri romanesti. Am primit critici de genul “cine crezi ca ar purta covorul bunicii pe o rochie?

Indrazneala ei de cand avea 20 de ani si erastudenta la Universitatea de Arte din Bucuresti e azi trend. Imprimeul inspirat din covorul bunicii si digitalizat a devenit patternul Lana Dumitru: nu doar pe creatiile semnate de ea, dar si intr-o colectie exclusivista a unui cunoscut brand de articole. Mai nou, e si pe scaune. New York Times a scris despre ea, la fel si Time Out din Londra.

Lana Dumitru

Teoretic, e greu de facut o legatura intre cimitirul de la Sapanta, „ciobul” – cea mai noua sculptura aparuta la Londra – sau mai batranul Tower Bridge. Tinerii romani au dus cu ei in lume multe lucruri romanesti, unele mai bune, altele nu prea. Lana Dumitru a dus talent, multa culoare si umor: a pus Cimitirul Vesel de la Sapanta pe o colectie de haine, iar comenzile au intrecut orice asteptari. Unde ajunge, e suficient sa-si poarte creatiile si atrage imediat atentia. Si oferte. Se intretine singura, datorita tinutelor pe care le creeaza.

Lana si-a dus optimismul si veselia molipsitoare la Londra, in anul in care englezii au fost foarte atenti si precauti cu valul de romani pe care si-l imaginau ca vine din Romania. A venit aici pentru ca incepuse un stagiu in cadul doctoratului ei, la celebra casa de moda Mary Katrantzou.

Lana Dumitru

Inainte sa vanda in toata lumea, Lana a copilarit intre Bucuresti si cele doua perechi de bunici din Apuseni si Curtea de Arges. „La scoala eram un personaj foarte ciudat, aveam coronita, 10 pe linie, dar eram totusi copilul care punea intrebari, nu reusea, sa fiu cuminte, parerea le-o spuneam si profesorilor” isi aminteste acum.

Recent, la Londra a primit oferta sa se angajeze la Mary Katrantzou, celebra casa de fashion unde si-a facut stagiul pentru doctorat. A preferat sa ramana libera si sa faca exact ce-i place ei, pentru ca a deprins in familie cat de importanta este aceasta libertate. „Poate nu esti bogat financiar, nu ai o situatie ideala, dar ai libertatea sa faci multe alte lucruri care pentru mine sunt important. Libertatea penru mine inseamna puterea de a crea, de a face ce-mi place, traduc asta in munca”.

Sapanta

Nascuta in 1988, a trait toata viata cu libertatea la indemana. „Am profitat de ea practic, am plecat, am explorat, am invatat din alte parti, totul tinde sa se globalize, lumea se globalizeaza, poti sa pierzi identitatea nationala”. Lana insa nu a pierdut-o. Spune ca indiferent unde ar merge, intotdeauna se va intoarce acasa, iar intre timp aduna bogatii… spirituale. Le aduna din locurile in care a ajuns sa traiasca in lume, dar in care a dus tot bagajul ei, colorat si vesel, de romanca. „A merge oriunde inseamna a merge cu tara mea, sunt legata de ea, nici nu-mi doresc sa ma fi nascut in alta parte”.

Cu o bucata din covorul bunicii ei purtata azi de oameni din toata lumea, cu povestea desfasurata pe haine a Cimitirului de la Sapanta pe care, va spun un secret, n-a apucat sa-l viziteze inca, cu spiritul liber si creativ, Lana Dumitru stie exact ce inseamna sa fii de Romania. Si ii determina si pe altii sa afle.

Sursa: protv

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva