Facebook Twitter Email

Foto: (c) Paul BUCIUTA / AGERPRES ARHIVĂ

Ortodoxe
Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia

Greco-catolice
Sf. m. Tatiana

Romano-catolice
Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.

Sfânta Muceniță Tatiana diaconița este pomenită în calendarul creștin ortodox la 12 ianuarie.

A trăit la Roma în timpul împăratului Alexandru Sever (223-235), fiind dintr-o familie de vază a capitalei imperiale. Deși ocupa funcții înalte în administrația romană — a fost în trei rânduri guvernator — tatăl Sfintei Tatiana își păstra în taină credința creștină.

Ajunsă la maturitate Sfânta a ales să trăiască în castitate. Pentru virtuțile ei a fost aleasă în slujba de diaconiță a Biserici din Roma.

Deși împăratul Alexandru nu era un prigonitor — se spune că mama sa, Iulia Mamia, era creștină — în timpul lui au avut loc multe persecuții anticreștine, ordonate de guvernatori săi. Într-una din acestea a fost prinsă și Sfânta Tatiana și, refuzând să se lepede de Hristos, a fost supusă la multe chinuri, după care i s-a tăiat capul. Aceiași soartă a avut și tatăl său.

Capul Sfintei Mucenițe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeași raclă cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah.

În timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521), boierii Craiovești au adus capul Sfintei Mucenițe Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Râmnicului și apoi la Catedrala mitropolitană “Sfântul Dimitrie” din Craiova.

AGERPRES /(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva