Facebook Twitter Email

Japonia, cu o suprafață de 377.915 km pătrați și o populație de 127.103.388 de locuitori (iulie 2014) sărbătorește ziua națională la 23 decembrie. Aceasta marchează ziua de naștere a Împăratului Akihito (născut în 1933).

Foto: (c) Globi.ro

Situată în Asia de Est (Extremul Orient) are vecini strâmtoarea Soya (La Perouse), Marea Ohotsk, Oceanul Pacific (Kita Taiheyo), Marea Chinei de Est, strâmtoarea Tushima, Marea Japoniei (Nihon Kayi).

Clima este tropicală în Ryukyu, subtropicală în Kyushu și temperată în restul teritoriului (mai aspră în ins. Hokkaido), cu nuanțe imprimate de dispunerea reliefului, de masa oceanică înconjurătoare și de acțiunea musonilor. Astfel, în V precipitațiile sunt mai bogate toamna și iarna, pe când în E ele cad mai ales vara. Asupra insulei se abat taifunuri dezastruoase în regiunile litorale.
Râurile, scurte (cele mai mari fiind Shimano 367 km, Tone 322 km, Kitagami 249 km), au un ridicat potențial energetic (în mare parte valorificat), iar lacurile (mai mari Biwa 673 km pătrați, Kasumi-ga-ura 168 km pătrați, Saroma 152 km pătrați) completează peisajul japonez.

Foto: (c) www.turistik.ro
Vegetația este extrem de variată (arbori de camfor, magnolii, bananieri, cedrul japonez, pinul roșu). Pădurile ocupă 2/3 din teritoriu. Fauna, la rândul ei variată este ocrotită în 27 de Parcuri Naționale (2 mil. ha), parcuri ale prefecturilor (circa 2 mil. ha) și în alte sute de rezervații, constituind și atracții turistice majore (ex. Parcul Național Fuji-Hakone-Izu este vizitat anual de peste 20 mil. turiști). Zone naturale ocrotite incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO — Pădurea de fag Shirakami — Sanchi, Pădurea Yakushima.
Diviziuni teritoriale: organizată în 47 de prefecturi. Limba oficială: japoneza (aglutinantă, aparține familiei limbilor ural altaice). Componență etnică: japonezi (98,5%); doar 1,5% la sută din populație este de altă etnie decât japoneză — coreeni (0.5%), chinezi (0,4%), alte etnii (0,6%). Religie: shinto și budism (circa 84%), altele (16%, inclusiv creștinism — sub 1%). Capitala și principalele orașe: Tokyo (capitala), Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Sapporo și Kyoto.

Foto: (c) www.turistik.ro

Foto: (c) www.turistik.ro

Foto: (c) www.turistik.ro

Foto: (c) www.turistik.ro
Potrivit informațiilor MAE, primii europeni, portughezii, ajung în Japonia în secolul XVI, fiind urmați de spanioli, olandezi și englezi. Politica de izolare auto-impusă a Japoniei a încetat sub presiunea puterilor occidentale în 1854, dată la care comandorul M. C. Perry impune încheierea primului tratat de prietenie și comerț între SUA și Japonia. Documentul a permis deschiderea porturilor pentru comerț și pătrunderea mărfurilor străine în țară. Rusia, Anglia, Olanda și Franța urmează exemplul american, influența civilizației occidentale determinând destrămarea sistemului feudal și trecerea Japoniei la capitalism, dezvoltare economică și modernizare rapidă a țării. Deși a suferit bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, iar la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial economia era complet distrusă, Japonia a reușit să devină a doua putere economică a lumii, în prezent numărându-se printre principalii creditori pe plan mondial.

Foto: (c) www.turistik.ro

Foto: (c) www.turistik.ro

Forma de guvernământ: monarhie constituțională. Șeful statului: Împăratul Akihito (ianuarie 1989) Șeful executivului: Shinzo Abe (decembrie 2012). Forul legislativ: Dieta Națională, formată din două Camere: Camera Consilierilor (superioară) și Camera Reprezentanților (inferioară). Ultimele alegeri pentru Camera Consilierilor au avut loc la 21 iulie 2013 iar următoarele sunt programate pentru iulie 2016. Ultimele alegeri pentru Camera Reprezentanților au avut loc la 16 decembrie 2012 iar următoarele sunt programate pentru 15 decembrie 2016.
Principalele atracții turistice: Palatul Imperial din Tokyo deschis publicului de 1 ianuarie și de ziua Împăratului, 23 decembrie; Grădinile de Est (Higashi Gyoen) deschise în fiecare zi; templul Asakusa-Kannon; orașul costal Kamakura bogat în situri istorice (uriașul Buddha din bronz, Altarul Hachimanagu plin de culoare și insula pitorească Enoshima); cel mai înalt munte al Japoniei, Fuji (3.776 m); insula Hokkaido unde se află ultimii indigeni Ainu din țară și rămășițele culturii acestora.
O altă atracție este Kyoto. Întemeiat în anul 794, orașul are pe lista de atracții Pavilionul de Aur (Kinkakuji), grădina cu pietre Zen Ryoanji, templul Kiyomizu și castelul medieval Nijo. La o oră la sud de Kyoto se regăsește Nara, unde turistul poate vizita Marele Buddha din templul Todaiji, cea mai mare structură din lemn, la 57m înălțime și căprioara sacră în Parcul Nara.

Foto: (c) www.turistik.ro

Foto: (c) www.turistik.ro
Osaka, renumit pentru abundența de restaurante, castelul istoric Osaka și centrul de arte de la Kabuki și Bunraku. Districtele Namba și Umeda renumite pentru viața de noapte. Alte atracții sunt: insula Miyajima; Dogo Spa este cel mai vechi centru de acest fel din Japonia; Ibusuki Spa cu izvoare termale faimoase și renumit pentru saunele cu nisip fierbinte; insula Sado.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria tradițională japoneză conține mai multe feluri de mese: “honzen ryori”, o combinație de mai multe feluri servite pe vase cu picioare, la ocazii formale, “chakaiseki ryori”, servit înainte de ceremonia ceaiului și “kaiseki ryori”, feluri de mâncare pentru petrecere, servite adesea în restaurantele de lux. Mai este “osechi ryori”, masa servită de sărbători importante, precum Anul Nou și “shojin ryori”, feluri vegetariene budiste.
Principalele ingrediente în bucătăria japoneză sunt fructele de mare, legumele și orezul. Bucătăria tradițională se remarcă prin tăierea fructelor de mare crude cu un cuțit foarte ascuțit. Garnitura constă în principal din soia și orez. Sunt preferate condimentele aromate ușor, precum kinome, yuzu, wasabi și myoga.
Mâncarea este aranjată în platouri sau boluri astfel încât culorile și texturile să se armonizeze cu anotimpul — de exemplu, sticla și bambusul sunt folosite pe timpul verii. Formele și dimensiunile contrastante sunt folosite pentru a obține o armonie plăcută vederii, care să stimuleze apetitul.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva