Facebook Twitter Email

 

Foto: (c) Paul BUCIUTA / AGERPRES ARHIVĂ

Ortodoxe
Sfinții 10 Mucenici din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiepiscopul Neocezareei; Sf. Cuv. Naum

Greco-catolice
Cei 10 Sf. m din Creta

Romano-catolice
Sf. Ioan de Kety, pr.

Sfinții 10 Mucenici din Creta sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 23 decembrie.
Sfinții 10 Mucenici au pătimit pentru Hristos în insula grecească Creta în timpul lui Deciu (251-253). Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie și Evnichian erau din cetatea Gortinei, Zotic din Cnossos, Agatopod din Epinia Panormului, Vasilide din Hania, iar Evarest și Pompie din Iraclion.

Pentru că au refuzat să jertfească idolilor, sfinții au fost prinși de asupritori și adunați în același loc. Au fost chinuiți cu cruzime timp de 30 de zile și în ziua a 23-a a lunii decembrie, când au fost duși la judecată, au stat tari și neclintiți în credința lui Hristos. Cei 10 Mucenici din Creta au primit moartea prin tăierea capetelor cu sabia, apoi cei apropiați mucenicilor au luat sfintele trupuri și le-au îngropat cu cinste.


Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Pavel, arhiepiscopul Neocezareei.
A fost unul din Sfinții Părinți care au participat la Sinodul I Ecumenic din Niceea (325). Cuviosul Pavel a pătimit pentru Hristos în Nicomidia (Asia Mică) în vremea lui Licinius (307-323). După ce a fost chinuit, a fost trimis în exil într-un mic oraș de pe malul Eufratului (Mesopotamia). Acolo a stat întemnițat până când împăratul Constantin cel Mare a eliberat toți creștinii ținuți în închisori în exil. Cuviosul Pavel s-a întors la scaunul său episcopal din Neo-Cezareea.

AGERPRES /(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva