Facebook Twitter Email

Cinci universități din România se numără printre cele mai bune instituții de învățământ superior din Europa și Asia Centrală, într-un top 100 lansat joi de către QS Quacquarelli Symonds, editorul QS World University Rankings.

 
Universitatea din București, Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara au intrat în top 100 cele mai bune instituții de învățământ superior din țările în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală.

De altfel, Universitatea de Vest din Timișoara se numără printre cele mai bune 50. Metodologia utilizată pentru evaluarea universităților din această regiune a fost alcătuită de QS Global Academic Advisory Board și de experți din regiune.

Criteriile au fost selectate astfel încât să reflecte aspectele relevante ale vieții și activităților universităților din această regiune. Astfel, s-a ținut cont de: reputația academică – 30%; reputația angajatorului – 20%; corp universitar/studenți – 15%; corp universitar internațional – 2.50%; studenți internaționali – 2.50%; angajați cu doctorat – 5%; impact online – 10%; lucrări per cadru universitar – 10%; citări per lucrare – 5%.

„Universitatea de Vest din Timișoara este o prezență continuă în topurile internaționale ocupând poziții cu adevărat onorabile în rândul celor mai bune instituții de educație și cercetare de pe plan mondial. Competiția nu mai este una internă, ci ne comparăm cu universități de renume de peste graniță. Aceste reușite se datorează și faptului că ne dorim mereu să fim mai buni, mai performanți, mai competitivi”, a spus Rectorul Universității, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Regiunea luată în considerare în acest nou clasament constă în următoarele 30 de țări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kosovo, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Taidjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan.

În procesul de elaborare a acestui clasament pilot 100 s-a intrat în contact cu 368 de universități din cele 30 de țări menționate mai sus.

Printre statele din Europa Centrală, pe primele locuri se află Cehia și Ungaria, urmate îndeaproape de România, care are 5 universități în Top 100. Slovacia figurează pentru prima dată în clasamentele QS cu o universitate în Top 50 și una în Top 100.

sursa: digi

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva