Facebook Twitter Email

Foto: (c) Paul BUCIUTA / AGERPRES ARHIVĂ

Ortodoxe
Sf. Ier. Petru Movilă, mitropolitul Kievului;
Sf. Mare Mc. Anastasia; Sf. Mc. Hrisogon și Teodota

Greco-catolice
Sf. m. Anastasia

Romano-catolice
Sf. Francisca Cabrini

Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 22 decembrie.

Petru Movilă s-a născut, în 1596, la Suceava, fiu al viitorului domn al Moldovei, Simion Movilă. Mama sa, Marghita, s-a călugărit spre sfârșitul vieții sub numele Melania.

Tânărul Petru a studiat la școala Frăției Ortodoxe din Lvov (Ucraina). S-a călugărit, în 1621, la Lavra Pecerska, al cărei egumen a devenit în 1627. În 1632 a fost ales mitropolit al Kievului. În anul 1642 a participat la Sinodul panortodox de la Iași, care a îndreptat și definitivat textul Mărturisirii de credință ortodoxă, document la care mitropolitul Kievului, Petru, lucrase mai mulți ani. A mai vizitat o dată meleagurile natale, în 1645, înaintea morții sale la 22 decembrie 1646.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a aprobat, în ședința din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, la 22 decembrie (data mutării sale la Domnul). Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârșită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996, pomenirea Sfântului Ierarh Petru Movilă în calendarul acestei biserici fiind la 31 decembrie.

Mărturisirea de credință ortodoxă întocmită de mitropolitul Petru Movilă al Kievului este o lucrare teologică, care expune dogma ortodoxă, recunoscută la vremea aceea și ulterior, până în secolul al XX-lea, de întreaga Ortodoxie. În partea finală a secolului trecut, ea a fost contestată de unii teologi ruși care i-au reproșat metoda apuseană folosită la elaborare.

AGERPRES /(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva