Facebook Twitter Email

O statuie din bronz a Ecaterinei Teodoroiu, în mărime naturală, amplasată în municipiul Slatina, în apropierea podului peste râul Olt, stă mărturie, de aproape 90 de ani, a recunoștinței și admirației pentru “eroina de la Jiu”.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA

Monumentul din Slatina este primul din țară ridicat în memoria Ecaterinei Teodoroiu, pentru realizarea lui fiind constituit, în anul 1920, un comitet de inițiativă sub patronajul Reginei Maria, a cărei prezență la inaugurare, în 1925, a fost considerată de primarul Slatinei de la acea vreme, I.A. Tomescu, drept ‘cel mai de seamă act al vieții acestui oraș’.

“Ecaterina Teodoroiu, într-o perioadă de cumpănă a istoriei noastre, a fost simbolul eroismului unei națiuni ce își căuta descătușarea, personaj de legendă ce întruchipa suferința unei țări. În anul 1920, sub patronajul Reginei Maria, s-a constituit un comitet de inițiativă pentru ridicarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu. Acest organism funcționa la Craiova și își propunea ca scop principal strângerea de colecte bănești în vederea construirii monumentului. Deși inițial se stabilise ca locul amplasării monumentului să fie în localitatea natală a eroinei, demersurile autorităților din județul Olt au avut un final fericit, Slatinei revenindu-i privilegiul de a avea la intrarea în oraș, dinspre Craiova, un monument al Ecaterinei Teodoroiu, după îndelungi dispute și cu orașele Craiova și Târgu Jiu”, arată dr. Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt.

Acesta menționează faptul că unul dintre “inițiatorii fervenți” ai ridicării monumentului în memoria sublocotenentului onorific Ecaterina Teodoroiu și ai eroilor Regimentului 43 Infanterie a fost locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, comandantul Regimentului 43 Infanterie, cu garnizoana la Slatina.

Monumentul Ecaterinei Teodoroiu este creația sculptorului Dimitrie Mățăuanu (1899 — 1929) și construcția lui a început în 1921.

Statuia de la Slatina a eroinei a fost inaugurată pe 31 mai 1925, festivitatea având loc în prezența Reginei Maria, care a fost întâmpinată cu pâine și sare, într-un oraș împodobit pentru această ocazie cu ghirlande de flori, steaguri, ramuri verzi.

“Ceremonia inaugurării monumentului Ecaterinei Teodoroiu, primul în țară ridicat în memoria eroinei, a constituit pentru locuitorii Slatinei și ai județului Olt un eveniment cultural și politic de importanță națională. La 30 mai 1925, ziarul ‘Gazeta Oltului’ publica un Apel la locuitorii acestor meleaguri pentru a fi prezenți în număr cât mai mare la ‘pioasa solemnitate’, având îndoita datorie de a omagia ‘Fecioara a căror fapte și vorbe a îmbărbătat un neam întreg’ și pentru a-și cinsti Regina ‘care a știut să aline multe dureri și al cărei suflet, ca o candelă a nădejdei și credinței, ne-a luminat cărările în timpurile de grea încercare'”, mai arată directorul Muzeului Județean Olt.

Vizita Reginei Maria la Slatina a început în ziua de 31 mai 1925, la ora 9,00 dimineața, când a fost întâmpinată, pe peronul Gării Slatina, cu pâine și sare, de către primarul orașului, I.A Tomescu. Autoritățile civile și militare ale județului și orașului au participat la întâmpinarea Reginei Maria în Gara Slatina, o companie de infanterie din Regimentul 3 Olt a dat onorurile militare, iar prefectul județului Olt, Vasile Alimăneștianu, i-a prezentat pe cei aflați în gară.

Potrivit lui Laurențiu Guțică, festivitatea de inaugurare a monumentului a început la ora 9,30 printr-o ceremonie religioasă, prezentă fiind și mama Ecaterinei Teodoroiu, după care au urmat discursuri ale reprezentanților clerului, Regimentului 43 Infanterie, Corpului 1 Armată, Primăriei, Societății Femeilor Române, Societății Veteranilor.

“Mobilizarea populației a fost exemplară, orașul fiind împodobit cu ghirlande de flori, steaguri tricolore și ramuri verzi. Pe străzile Slatinei au fost prezente trupele militare, elevii școlilor și o mulțime de oameni, femei îmbrăcate în costume naționale sau rochii negre și bărbați ce purtau frac, mănuși albe și decorații. (…) Impresiile asupra solemnității ce avusese loc la Slatina aveau să fie consemnate în presa locală în cuvinte elogioase. (…) Ziarul ‘Naționalul Oltului’ consemna prezența Reginei Maria la ceremonia dezvelirii monumentului Ecaterinei Teodoroiu și faptul că, ‘mic, mare, tânăr, bătrân — din toate straturile sociale — locuitorii din întreg cuprinsul județului Olt — cel mai oropsit dinte județele țării — uitând pentru o clipă durerile și amărăciunile, au ieșit și au salutat, plini de însuflețire și entuziasm’ evenimentul”, indică Laurențiu Guțică.

Monumentul din Slatina al eroinei Ecaterina Teodoroiu este o statuie din bronz, în mărime naturală, într-o atitudine dinamică, cu arma în cumpănire și o cască ostășească în mâna dreaptă. Statuia este așezată pe un piedestal din beton, în trei trepte, realizat în stil baroc, cu colțurile în forma unor coloane adosate. Fațada vestică a piedestalului este ornată la bază cu un drapel, frunze de stejar și o cască militară încadrată de frunze de laur, toate turnate în bronz. Pe piedestal mai apar și stemele provinciilor istorice românești, iar pe celelalte fațade sunt dăltuite în marmură numele eroilor Regimentului 43 Infanterie.

Laurențiu Guțică a precizat că ulterior inaugurării monumentului au fost atașate acestuia două tunuri de oțel, pradă de la inamic, aduse de la Depozitul de Armament de la Târgoviște. Acele tunuri au fost amplasate la monumentul din Slatina în 1926, dar au dispărut în perioada comunistă.

Ecaterina Teodoroiu s-a născut la 16 ianuarie 1894, satul Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Târgu-Jiu. Călăuzită de cele mai nobile sentimente față de patrie, a îmbrăcat mai întâi uniforma albă de infirmieră pentru răniți, apoi pe cea de soldat. Hotărâtă să apere cu arma în mână pământul strămoșesc, Ecaterina Teodoroiu, de la a cărei naștere s-au împlinit anul acesta, pe 16 ianuarie, 120 de ani, s-a aruncat în focul marilor bătălii de la începutul Primului Război Mondial. A căzut eroic în bătălia de la Mărășești, onorând steagul românesc.

AGERPRES/(AS — autor: Cristina Matei, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva