Facebook Twitter Email

Ziua ONU pentru limba arabă este sărbătorită la 18 decembrie, în fiecare an, ca o recunoaștere a contribuției acesteia la facilitarea dialogului dintre culturi și civilizații diferite.

Foto: (c) Ahmad Sidique / XINHUA FLUX

Limba arabă aparține familiei limbilor afro-asiatice. Are o istorie bogată și este vorbită de aproximativ 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume.

Ziua ONU pentru limba arabă, stabilită de către Națiunile Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în 2010, inițiativă a Marocului și Arabiei Saudite, vizează celebrarea multilingvismului și a diversității culturale, precum și promovarea utilizării în mod egal a celor șase limbi oficiale de lucru ale ONU. 18 decembrie reprezintă data la care, în 1973, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat limba arabă ca a șasea limbă oficială a ONU, în temeiul Rezoluției nr. 3190.

Limba arabă este vorbită în 22 de state membre UNESCO. Prin marcarea acestei zile, se recunoaște contribuția limbii în discuție în promovarea legăturilor dintre diferitele culturi și în dezvoltarea științei, medicinei, matematicii și literaturii de-a lungul veacurilor.

Într-un efort de a susține și consolida diversitatea lingvistică și culturală în cadrul sistemului ONU, la 19 februarie 2010, Departamentul Informațiilor Publice al Organizației Națiunilor Unite a anunțat decizia de a sărbători o zi internațională pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale ONU: franceză (20 martie), engleză (23 aprilie), rusă (6 iunie), spaniolă (12 octombrie), chineză (13 noiembrie) și arabă (18 decembrie).

Limba nu este doar un instrument de comunicare, ci reprezintă mai degrabă purtătorul unei întregi game de expresii culturale și o punte care să permită relații strânse între societăți. Ziua ONU pentru limba arabă creează un prilej pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la bogăția culturală și socială a limbii arabe și oferă, totodată, oportunitatea de a descoperi mai multe despre contribuția acesteia la civilizația umană.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva