Facebook Twitter Email

Republica Niger, cu o suprafață de 1.267.000 km pătrați și o populație de 17.466 milioane de locuitori (estimare 2014), sărbătorește, la 18 decembrie, Ziua națională – aniversarea proclamării independenței (1958).

Foto: (c) turistik.ro

Situată în partea centru-nord a Africii, Republica Niger are ca vecini la nord pe Libia și Algeria, la est Ciad, la sud Nigeria, Benin și Burkina Faso, iar la vest Mali. Relieful este etajat de-a lungul văii fluviului Niger, la sud-vest până la platoul muntos Bagzane (2.020 m). Clima și vegetația determină trei zone: la nord regiune deșertică — Sahara, în centru o regiune saheliană, iar la sud umedă.

Nigerul a făcut parte din Africa de Vest franceză, în decembrie 1958 devenind republică autoguvernabilă în cadrul comunității franceze, iar de la 3 august 1960, republică independentă. Primul guvern a fost condus de Hamani Diori, liderul Partidului Progresist din Niger, care era favorabil menținerii structurilor sociale tradiționale și a unor legături economice strânse cu Franța.

În aprilie 1974, ca urmare a unor revolte sociale, președintele H. Diori a fost răsturnat de șeful forțelor armate, Seyni Kountche, și un Consiliu militar a preluat puterea. Au fost retrase trupele franceze din țară și redusă influența franceză asupra exploatărilor de uraniu, întărindu-se legăturile cu țările arabe.

Republica Niger este republică prezidențială. Alegerile prezidențiale din aprilie 2011 au fost câștigate de Mahmadou Issoufou, ales pe o perioadă de 5 ani. Primul ministru este Brigi Rafini, numit în aprilie 2011. Adunarea Națională este formată din 113 membri. Președintele țării poate dizolva legislativul.

Republica Niger este membră ONU, UA și alte organizații și organisme cu caracter internațional și regional.

Capitala este Niamey (500.000 locuitori). Alte orașe: Zinder, Maradi, Tahoua. Limba oficială este franceza, iar dialectele locale sunt: haoussa, djerma, peul.


Foto: (c) turistik.ro

Capitala Niamey este un oraș plăcut și ușor de parcurs, cu piețe colorate. În Niamey se pot vizita Piața Mare și Piața Mică, precum și Marea Moschee, Muzeul Național și Hipodromul, unde au loc curse de cai și cămile. Lângă oraș se află un faimos parc, cu o viață sălbatică abundentă — antilope africane, elefanți, lei, hiene, șacali și babuini.

Reprezentative sunt și cele câteva centre comerciale vechi din Sahara, precum Agadez și Zinder, care au un amestec cultural specific, arabo-tuareg și african. Orașul Zinder, fosta capitală a Nigerului până în 1927, este o rețea compactă de alei, tipice pentru un oraș Hausa. Lângă centru se află Palatul Sultanului și moscheea, ce oferă priveliști frumoase din minaret. Orașul Dosso întemeiat în secolul al XIII-lea are un palat excepțional și o piațetă animată, unde au loc multe festivaluri cu parade și ceremonii oficiale.

Foto: (c) turistik.ro


Alimentul de bază în Niger este meiul, principalul ingredient în mâncarea tradițională “fura”, o fiertură din făină de mei, apă, condimente și lapte sau zahăr. La cină, din mei se face o pastă groasă, acoperită cu un sos picant din carne, pastă de roșii, ceapă, vinete și dovlecei. În zonele de-a lungul râului Niger se prepară o pastă din porumb, la care se adaugă carne sau pește afumat.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva