Facebook Twitter Email

Regatul Bahrain, cu o suprafață de 760 km pătrați și o populație de 1.314.089 de locuitori, sărbătorește ziua națională la 16 decembrie. Regatul Bahrain este un arhipelag compus din 33 insule, situat în Golful Arabic, între Arabia Saudită și Qatar.

Foto: (c) globi.ro/Bahrain

Clima este aridă, cu precipitații scăzute (sub 100 mm/an) și temperaturi relativ mici iarna (16 grade Celsius în ianuarie) și foarte ridicate vara (34 grade Celsius în iulie; ating deseori 42 grade Celsius în august). Vegetația naturală este aproape inexistentă, iar fauna săracă.

Foto: (c) turistik.ro

Teritoriul Regatului Bahrain a constituit un câmp de luptă pentru portughezi, care l-au ocupat în 1507. În perioada, în care sub-continentul indian a devenit o importantă colonie în cadrul Imperiului britanic, importanța strategică a Bahrainului a sporit datorită situării sale pe drumul principal către India. În 1820 devine protectorat britanic, alături de alte state din Golful Persic. În 1932, Bahrainul este primul stat din Golf unde se descoperă petrol. Bahrainul devine independent în 1971.

Foto: (c) turistik.ro

Puterea executivă este deținută de rege, care numește și membrii Cabinetului. Puterea legislativă este exercitată de Consiliul Consultativ, format din 40 de membri numiți de rege, și de Consiliul Reprezentanților, format din 40 de membri aleși prin vot pentru o perioadă de 4 ani. Șeful statului este Majestatea Sa șeicul Hamad Bin Isa Al-Khalifa, iar prințul moștenitor este Alteța Sa șeicul Salman Bin Hamad Al-Khalifa. Prim-ministru: Alteța Sa șeicul Khalifa Bin Salman Al-Khalifa.

Capitala, Manama este un oraș modern, dominat de un orizont în stil newyorkez. Principalele atracții turistice: movilele de înmormântare Aali, probabil cel mai mare cimitir preistoric din lume, cu aproximativ 170.000 de morminte datând din perioada 3000 î.Hr. — 600 î.Hr.; cea mai mare moschee din Bahrain — Marea Moschee al-Fateh, construită din fibră de sticlă ce prezintă un spectacol de lumini la lăsarea nopții; “Turnurile Vântului” ale caselor antice din Manama — construite la o înălțime de 5-6 m deasupra casei și deschise din toate părțile, acestea serveau ca sisteme de aer condiționat primitive; întinderile de nisip și recifurile de coral din Al Jazair, completate de cabane pe plajă, pavilioane și spații pentru picnic; templele barbare, construite pentru adorarea zeului Enki și a soției sale; Bait al Quran (Casa Coranului) un fel de muzeu al Coranului, ce prezintă o colecție de manuscrise cu exemple frumoase de artă și caligrafie islamică.

Foto: (c) turistik.ro

În ceea ce privește gastronomia, servirea mesei este o activitate extrem de serioasă. În timpul mesei nu se vorbește deloc. Alimentele obișnuite sunt legumele proaspete, carnea de miel, pui și pește. Cea de porc, precum și alcoolul, sunt interzise. La masă se află întotdeauna un fel făcut din orez. ”Khoubz” este o lipie, iar ”samouli” este o pâine albă, glazurată cu apă sau ou și presărată cu sare, susan sau semințe de chimen. Unul dintre cele mai populare feluri este ”ghouzi” — un pui umplut cu orez, ceapă, condimente și ouă fierte tari, care este pus într-un miel întreg. Apoi mielul se coase, se trage pe o țeapă și este pus la fript. După masă se servește cafeaua și invitații pleacă imediat. Cafeaua este și un mijloc de a întâmpina oaspeții. Cel mai adesea se bea amară și cu nucșoară.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva