Facebook Twitter Email

Amplasat în incinta fostului Palat al Poștelor, în prezent sediul Muzeului Național de Istorie a României de pe Calea Victoriei nr. 12, Muzeul Național Filatelic deține piese din tezaurul Poștei Române, promovând cunoașterea și înțelegerea lumii, prin studierea timbrelor, a scrisorilor sau a altor mijloace de comunicare prin poștă.

Muzeul Național de Istorie al României
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES ARHIVA

Clădirea ce adăpostește muzeul, aflată în administrarea Muzeului Național de Istorie a României, a fost concepută în stil neoclasic după planurile arhitectului Alexandru Săvulescu și a fost sediul Poștei centrale a orașului până în anul 1970, când au început lucrările de renovare a clădirii și de amenajare a muzeului.

Muzeul Național de Istorie al României (Palatul Poștelor) — 1967
Foto: (c) MIHAI ALEXE / AGERPRES ARHIVA

Începuturile existenței muzeului filatelic se regăsesc în jurul anului 1900, când directorul general al Poștelor de la acea vreme, arhitectul Grigore Cerchez, a construit un vechi han de poștă în care au fost expuse piese de istorie poștală și timbre ale Direcției Generale a Poștelor și Telegrafului. Existența acestuia a fost însă de scurtă durată și abia în anul 2004 instituția a renăscut prin dorința și eforturile celor apropiați filateliei și poștei.

Expoziție găzduită de Palatul Poștelor — 1969
Foto: (c) RADU CRISTESCU / AGERPRES ARHIVA

Muzeul Național Filatelic a fost inaugurat la 1 octombrie 2004 și expune, în trei săli, pe o suprafață de peste 600 de metri pătrați, piese din tezaurul Poștei Române.

Sala “George Lahovary” poartă numele semnatarului din partea României al actului de fondare a Uniunii Poștale Universale, în 1874. Aici sunt expuse o parte a celor peste 11 milioane de timbre din patrimoniul Poștei Române, constituind aproximativ 3 milioane de serii filatelice, unele unicate mondiale.

Printre piesele rare care pot fi văzute în această sală se regăsesc: celebrele “Cap de Bour” emise în Moldova în anul 1858 — simbol al independenței Principatului Moldovei față de Imperiul Otoman; Carol I cu favoriți sau cu barbă, datând din perioada 1866-1872.

“Cap de Bour” — prima emisiune de timbre 1858
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

Tot aici sunt expuse matrițele originale din oțel cu care s-au tipărit cele patru valori din prima emisiune “Cap de Bour”, precum și probe, machete, diverse stadii de realizare a timbrelor din anul 1872 pană în prezent.

Cea de a doua sală — “Dimitrie C. Butculescu” poartă numele președintelui fondator al Societății Filatelice Române și expune o bibliografie cuprinzătoare (cărți, cataloage, articole etc.) despre istoria filatelică românească, precum și diplome și medalii obținute de Poșta Română de-a lungul anilor, la expoziții interne și internaționale. De asemenea, găzduiește expoziții temporare.

Vernisajul expozitiei ‘Sporturile de iarnă in timbre și imagini’ organizat de Poșta Română, Muzeul Național Filatelic, Muzeul Sporturilor — 2010
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES ARHIVA

În Sala “Cezar Librecht”, denumită astfel după primul director general al poștei și telegrafului din Moldova și Muntenia, pot fi admirate tablouri vechi, tipărituri și efecte poștale, mobilier din oficiile poștale, trăsuri de poștă, lăzi de valori. Piesele datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, ilustrând evoluția Poștei Române în această perioadă.

Foto: (c) www.muzeulfilatelic.ro

Printre piesele reprezentative expuse în această sală se regăsesc costume de surugii, o ladă de valori metalică cu emblema Principatului Moldovei (1840), documente ale Congresului Uniunii Poștale Universale de la Viena (1891), cartea poștală din coajă de mesteacăn expediată în timpul bătăliei de la Mărășești (Primul Război Mondial) sau hărți poștale stale din anii 1849 și 1873.

AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță, editor foto: Vlad Rușeanu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva