Facebook Twitter Email

Poetul, dramaturgul și gazetarul român Matei Vișniec, autorul volumului “Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească, 2013, este câștigătorul Premiului literar “Augustin Frățilă”- romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading, în cadrul unei festivități desfășurate, marți seară, la Sala Floreasca.

Foto: (c) GEORGE CALIN / AGERPRES ARHIVA

Prin telefon de la Paris, Matei Vișniec a menționat că a primit știrea în biroul de la Radio France Internationale și a mărturisit că premiul este unul important fiind pentru un roman.

El a adăugat că, de câțiva ani, a intrat “în zodia romanului”. “Sunt fericit că de la distanță am putut să păstrez un contact cu limba română în așa fel încât să și conving oameni foarte exigenți, bloggeri care m-au citit și pe distinșii membri ai juriului, care au găsit că limba română poate fi conservată și păstrată, trăită și la distanță “, a spus scriitorul.

Matei Vișniec a mărturisit că acest premiu înseamnă pentru el “enorm”, pentru că “nu s-a îndepărtat niciodată de cetățenia, viața și identitatea” sa și anume limba română.

“Când am plecat din România am luat un singur lucru cu mine — limba română”, a subliniat Vișniec.

În opinia acestuia, “literatura română va fi recunoscută în străinătate, atunci când romanul românesc va cuceri lumea”. “Și are șanse să o cucerească”, a mai spus el.

Și reprezentantul Editurii Polirom, Dan Croitoru, și-a exprimat speranța că, grație acestui premiu, romanul lui Matei Vișniec va ajunge la cât mai mulți cititori.

În deschiderea evenimentului, președintele UER, Mihai Penescu, directorul Editurii ALL, a amintit că, împreună cu Augustin Frățilă, a publicat zeci de volume, regretatul scriitor, al cărui nume îl poartă acest premiu, fiind “un mare iubitor de cultură și un suflet deosebit”.

Despre sistemul de jurizare, Penescu a spus că și-a dorit să fie al “cititorilor obișnuiți”, bloggerii fiind aceia care au ales din “romanele ofertate”.

Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România, a afirmat că un astfel de premiu, “Goncourt-ul nostru”, “ar putea să crească atractivitatea cărții pentru tineri”.

Mitrică și-a exprimat speranța că președintele ales al României, Klaus Iohannis, a cărei carte lansată recent a realizat cifre record de vânzări, va contribui la dezvoltarea industriei de gen din România.

Președintele juriului criticilor, Alex. Ștefănescu, a declarat că premiul este unul care a instituit “deja o tradiție în România”.

“Cad guverne, se suspendă președinți, dar Premiul ‘Augustin Frățilă’ merge mai departe!”, a spus Ștefănescu, pentru care faptul că acesta a ajuns la a treia ediție este o probă că nu este împiedicat nici de “cutremure”, “în România, trei ani fiind deja o tradiție”.

Potrivit criticului Daniel Cristea Enache, autorii nominalizați “sunt în afara oricăror problematizări privind valoarea lor literară”, festivitatea urmând să intre în rândul “evenimentelor de istorie literară”.

Pentru Tudorel Urian, evenimentul a constituit “o ocazie de a celebra un prieten din anii ’80 — Augustin Frățilă”, în timp ce Roxana Popescu, reprezentanta juriului de bloggeri, a fost de părere că “acest premiu a reușit să promoveze romanul românesc”.

Scriitorul Radu Aldulescu, câștigătorul de anul trecut al competiției literare, a spus că aceasta este cea mai importantă din România. “Câtă vreme va exista acest premiu și vor apărea altele asemănătoare, literatura română are șansa minimă de a o apuca pe o cale ascendentă”, a adăugat Aldulescu.

Celelalte patru romane finaliste ale competiției au fost: “Un singur cer deasupra lor”, de Ruxandra Cesereanu, București, Editura Polirom, 2013; “Kinderland”, de Liliana Corobca, București, Editura Cartea Românească, 2013; “Jurnalul unui cântăreț de jazz”, de  Bujor Nedelcovici, București, Editura Allfa, 2013; “Boala și visul”, de Dan Stanca, București, Editura Tracus Arte, 2013.

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ștefănescu, Tudorel Urian și Daniel Cristea-Enache din cele 65 de romane înscrise în competiție, iar un juriu format din 24 de bloggeri a ales câștigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist.

În valoare de 10.000 de euro, Premiul literar “Augustin Frățilă” — romanul anului 2013, aflat la a treia ediție, este organizat de Uniunea Editorilor din România, cu sprijinul Asociației Casa de cultură, Editurii ALL, Companiei de Librării București și Aqua Carpatica.

La precedentele ediții ale competiției, romanele câștigătoare ale acestui premiu sunt: “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu — romanul anului 2012; “Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici — romanul anului 2011.

Scriitor și cantautor, Augustin Frățilă (1953-2010) a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu și membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 și 2010 a fost redactor-șef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

UER, care sărbătorește anul acesta 20 de ani de activitate, este o organizație patronală și profesională, care desfășoară numeroase programe în domeniul educațional și în cel cultural. AGERPRES/(AS, A — autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva