Facebook Twitter Email

Regatul Thailandei, stat situat în Asia de Sud-Est, în partea centrală a Peninsulei Indochina, sărbătorește la 5 decembrie ziua de naștere a regelui Rama al IX-lea, în 1927.

Foto: thailand.prd.go

Thailanda se învecinează cu Myanmar, la vest și nord-vest, cu Laos, la nord-est și est, Cambodgia, la sud-est, Oceanul Pacific (Golful Thailandei), Malayezia, la sud, și Oceanul Indian (Marea Andaman).

Suprafața țării este de 513.120 kmp, împărțită în opt mari regiuni, sudivizate în 77 de provincii. Capitala este la Bangkok. Alte orașe importante sunt: Chiang Mai, Hat Yai, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pak Kret.

Populația țării depășește 67 de milioane de locuitori, conform statisticilor din 2012. Limba oficială este thai. Structura etnică este formată din: thai (75%), chinezi (14%), mon, khmeri, lao, malay, indieni.

În Thailanda se disting patru mari zone de relief. Partea centrală este ocupată de câmpia Menamului, străbătută de fluviul cu același nume și limitată de lanțuri muntoase orientate pe direcția nord-sud, care ating altitudinea maximă în țară, de 2.570 m (vârful Dir Inthanon). În nord-est se desfășoară Podișul Korat, cu altitudini scăzute, sub 200 m. În sud, în sectorul thailandez al Peninsulei Malacca, se desfășoară lanțuri muntoase separate de culoare largi. Din rețeaua hidrografică a țării fac parte două fluvii importante: Mekong, în est, și Menam, în partea centrală.

În anul 1238, în partea centrală a teritoriului actual al Thailandei a fost întemeiat regatul Sukhothai, numit de vecini Siam, primul regat thailandez dintre statele feudale întemeiate în valea fluviului Mae Nam Chao Phraya, după colapsul Imperiului Khmer. Regatul Ayutthaya, fondat în 1351, cu capitala în orașul cu același nume, supune statul Sukhothai și devine una din principalele puteri din Asia de Sud-Est.

La 6 aprilie 1782, generalul Phraphutthayotfa Chulalok preia puterea, întemeind, sub numele de Rama (1782—1809), dinastia Chakri (Rama), ce domnește și în zilele noastre. Atunci, capitala Siamului a fost mutată la Bangkok (Krung Thep Mahanakhon). În decursul secolului XIX, Thailanda a reușit să evite soarta țărilor vecine, care au devenit colonii ale puterilor europene, însă a pierdut părți semnificative din teritoriul său.

La 23 iulie 1917, țara a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei. La 24 iunie 1939, statul ia forma de guvernământ de monarhie constituțională, fiind abolită monarhia absolută. În 1939, se proclamă denumirea oficială a statului Thailanda (în locul vechii denumiri Siam). În perioada 1941-1944, Thailanda a dus o politică pro-japoneză, deși a reușit să evite intrarea în cel de-Al Doilea Război Mondial împotriva puterilor aliate.

Actualul rege, Rama al IX-lea (Bhumibol Adulyadej), a urcat pe tron în anul 1946.

Vizita premierului Constantin Dăscalescu, în Thailanda; participarea la o demonstrație cu elefanți dresați — 1985
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU / AGERPRES ARHIVA

Potrivit MAE, cu unele intermitențe, până în anul 2008, puterea a fost deținută de guverne militare, viața politică fiind zguduită în această perioadă de nu mai puțin de 17 tentative de lovituri de stat. În luna mai 2014, Armata a preluat din nou puterea, la peste cinci ani de la restaurarea conduceriii civile. Premierul Yingluck Shinawatra și alți nouă miniștri au fost demiși de către Curtea Constituțională, armata a impus legea marțială pe întreg cuprinsul țării, iar la 22 mai 2014, Generalul Prayuth Chan-ocha a preluat puterea.

Anii ’80 au adus o dezvoltare rapidă în economia țării, care fusese anterior bazată pe agricultură. Thailanda are o economie orientată, în mare parte, pe exporturi. Principalele state investitoare din țară sunt China, Japonia, Coreea de Sud și India. Thailanda este o țară nou industrializată, având ca sectoare de bază industria textilă, chimică, electronică și turismul.

Destinațiile turistice din Thailanda sunt variate, vacanțele având ca principale atracții plajele și templele țării. În Bangkok, între obiective se numără: complexul de temple Grand Palace și Wat Phra Kaeo, care găzduiește o statuie de smarald a lui Buddha; Wat Pho, cel mai mare templu din Bangkok și locul lui Buddha Culcat, cu o statuie enormă; Palat Vmanmek; Piața Plutitoare. De asemenea, pe traseele turistice mai trebuie marcate: fostele capitale, Ayutthaya și Sukhothai, provinciile mai izolate Chiang Mai, Chiang Rai și Mae Hong Son, precum și Parcul Național Khao, din sud, cu pădurile tropicale ce acoperă stâncile de calcar brăzdate de izvoare și cascade.

AGERPRES/ (Documentare — Roxana Mihordescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva