Facebook Twitter Email

Municipiul Baia Mare ar putea redeveni o ministațiune climaterică, așa cum a fost cunoscută în anii ’40 ai secolului trecut, când turiști din Austria, Ungaria și Germania veneau aici pentru a beneficia de tratamente, cură de aer ozonat și călătorii prin munți.

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA

Potrivit reprezentanților administrației locale și sectorului turistic din zonă, orașul Baia Mare, căutat ani îndelungați de străini pentru aerul ozonat, deține acum șansa ca după închiderea mineritului și metalurgiei să revină în turismul climateric care i-a creat un renume în mai multe țări din Europa.

“Cunosc povestea orașului din perioada celor două războaie mondiale, știu că un număr apreciabil de turiști veneau special aici pentru a beneficia de tratamente cu ape minerale și a petrece timp îndelungat plimbându-se prin parcuri, dar și urcând prin munții Gutâiului, explorând flora și fauna montană. Din nefericire, zona cea mai cunoscută, Valea Borcutului, unde a existat un castel, cu greu ar putea fi recuperată, însă ne gândim să punem în valoare apele minerale care ar putea încă exista în subsol, în zona de deal a orașului și localitățile învecinate. Cred că avem o mare posibilitatea să reașezăm orașul Baia Mare pe harta destinațiilor turistice climaterice din România, cred că avem acest potențial pe care îl vom exploata în timp”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Edilul orașului spune că până la efectuarea unor studii geologice pentru a identifica posibile resurse de ape minerale, administrația a pornit un amplu program de refacere a zonelor verzi, a unor parcuri și arhitectonicii orașului pentru a-l face îmbietor turiștilor români și străini.

“Avem în vedere declanșarea unor studii geotermale pentru a vedea cât se mai păstrează din resursele minerale, cum putem să le pune în valoare, exploatăm, pune în circuit și a oferi un sens a tot ceea ce gândim în dezvoltarea armonioasă a orașului. Reintrarea orașului Baia Mare într-un posibil circuit climateric depinde și de felul cum vor arăta parcurile, zonele verzi, străzile, drumurile, dar și ce servicii vom fi în măsură să generăm plecând de la acest proiect ambițios. Primul pas făcut constă în extinderea Parcului Regina Maria spre colinele apropiate, modernizarea și reabilitarea aleilor din parc, dar și lansarea unui proiect împreună cu Ocolul Silvic municipal de a reamenaja zonele învecinate și a introduce în circuitul turistic locuri mai puțin cunoscute”, a spus Cătălin Cherecheș.

Transformarea municipiului Baia Mare într-o posibilă destinație climaterică alături de alte variante turistice deja funcționale ar putea spori interesul operatorilor din turism români dar și străini, îndeosebi din țările învecinate cum sunt Ungaria sau Ucraina.

Reprezentantul ANTREC Maramureș, Victoria Berbecaru, consideră că turismul de factură climaterică e căutat în Europa, iar Baia Mare are posibilitatea să îmbine acest gen de turism cu cel rural. “În apropiere există câteva localități unde avem pensiuni rurale deschise indiferent de sezon. O cuplare a turismului climateric urban cu posibilități de cazare la țară ar putea întregi deja oferta existentă. Orașul oferă multiple posibilități celor interesați pentru relaxare, cultură, petrecere în aer liber, dar și scurte escapade pe munte. E un lucru care trebuie avut în vedere când te gândești să promovezi un turism integrat. Din Baia Mare se poate ajunge în timp scurt spre mai multe destinații interesante de vizitat, muzee, locuri de agrement sau pârtii de schi”, a spus Victoria Berbecaru, președintele ANTREC Maramureș.

AGERPRES/(AS — autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva