Facebook Twitter Email

Cântărețul Marcel Pavel s-a născut la 4 decembrie 1959, în localitatea Independența din județul Galați, într-o familie cu tradiții muzicale. Bunicul său, Ion Taraș, a fost un cunoscut și îndrăgit rapsod popular. Frații săi sunt, de asemenea, instrumentiști: Micky Pavel – saxofon, claviaturi, solo voce, Gigi Pavel – stabilit în Germania, saxofonist profesionist, Gina Pavel – pianistă și solistă vocală.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

A urmat Școala de muzică din Câmpulung Muscel și Liceul de Muzică și Arte Plastice din Pitești. Compozitor, cântăreț vocal (tenor) și poliinstrumentist (cântă la chitară bas, contrabas, violoncel, pian și percuție), a urmat studii de canto clasic, în particular, apoi studii academice la Conservatorul din București (2006-2010).

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVA

În 1981 intră în grupul rock Riff, apoi, în 1984, cântă cu trupa Graffiti și ulterior cu Blitz, iar, în 1985, intră în formația Sistem. De la 1 ianuarie 1990, începe colaborarea cu Marin Petrache Pechea din grupul Cromatic.

Începând din anul 1981, a susținut nenumărate turnee în străinătate: Olanda, Germania, Italia, Belgia, Franța, Elveția, Austria, Polonia, Egipt, Israel, Statele Unite ale Americii, Spania, Portugalia, Grecia, Turcia, Republica Moldova ș.a.

Primul său album este ”Frumoasa mea” (2000), care a obținut Discul de platină, fiind vândut în 250.000 de exemplare. Au urmat albumele ”Concert live la Ateneul Român — Marcel Pavel și invitații săi” (2001), ”Te vreau lângă mine” (2001), ”Doar pentru tine” (2004), ”De dragul tău” (2007). La sfârșitul anului 2009, a lansat discul ”Best Of Marcel Pavel — Frumoasa mea”. Au urmat ”The best of” (2010), ”Nu Te Mai Am” (2011) și ”Very Classic” (2013).

La 28 aprilie 2013 a avut loc mega concertul “Very Classic” pe care Marcel Pavel l-a susținut, alături de o orchestră-record de 140 de instrumentiști, la Sala Palatului din București. În 2013 a abținut premiul “The Best Live Act 2013” pentru acest concert.

Foto: (c) TRAIAN NEGULESCU / AGERPRES ARHIVA

A colaborat cu numeroși interpreți de muzică ușoară sau clasică, precum și cu formații străine: Monica Anghel, Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Nico, Andra, Bodo, Laurențiu Cazan, Elena Cârstea, soprana Mihaela Stanciu, soprana Irina Iordăchescu, soprana Crina Zancu, Toto Cutogno, Boney M (în concert la Chișinău, în 2006), Smokie (în concert, la Craiova, 3 iunie 2007), precum și cu Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” condusă de Iosif Prunner și Big Bandul Radio condus de Ionel Tudor.

În 2002 a participat împreună cu solista Monica Anghel la concursul Eurovision, câștigând locul nouă cu piesa ”Tell me why”, compozitor Ionel Tudor. În același an, a câștigat premiul pentru cea mai bună voce masculină, cu prilejul decernării Premiilor Industriei Muzicale Românești.

Pe lângă alte multe premii a mai câștigat Premiul “Vocea anului” al Editurii Actualitatea Muzicală (2000); Premiul I al “Societății Române de Radio”, la secțiunea “Interpreți de muzică pop” (2000); Premiul ”Cel mai bun album pop” (”Te vreau lângă mine”) din partea Premiilor Muzicale Radio România (2003) și Diploma de excelență din partea TVR (2006), pentru rolul avut in istoria televiziunii române.

În 1992, Marcel Pavel s-a căsătorit cu Violeta Șmîșleaeva, fostă balerină a Teatrului Balșoi din Moscova. Au împreună doi băieți, Sasha și Richard, ambii având talent pentru muzică, precum și o fetiță, Iuvenalia Ioana, care s-a născut în 2013.

AGERPRES/(Documentare — Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva