Facebook Twitter Email

Emiratele Arabe Unite, cu o suprafață de 84.600 km pătrați (dintre care insule 6.300 km pătrați) și cu o populație de 4.975.593 locuitori, marchează, la 2 decembrie, Ziua națională. În 1972, a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite.

Fotografii: (c) turistik.ro

Stat situat în Peninsula Arabă. Se învecinează cu Omanul la sud-est, Qatarul la nord, Arabia Saudită la vest și sud-vest și Golful Arab la est (pe o lungime de cca. 700 km).

Deși aproximativ 65% din suprafața țării este acoperită de deșert, statul are are un relief variat reprezentat de câmpii fertile, văi și munți (Hajar și Jebel Hazif). Sudul și vestul țării sunt acoperite de deșert, cele mai mari oaze fiind Al-Ain, situată la 160 km spre est de Abu Dhabi și Liwa în sud-vest. Cel mai înalt punct este Jabal Zibir — 1.527 m. Clima este tropicală și deșertică, cu precipitații puține și temperaturi cuprinse între 10°C și 48°C.


Secolele XVI-XVIII au reprezentat o perioadă de profunde rivalități comerciale și politice între portughezi, olandezi și englezi, pentru controlul asupra regiunii.

Către sfârșitul secolului al XIX-lea, Franța, Germania și Rusia au început să manifeste un interes crescut pentru zona Golfului, ceea ce a determinat Anglia să încheie, în 1882, tratate separate și “exclusive” cu fiecare dintre șeici, prin care aceștia se angajau că nu vor ceda nimănui vreo parte din teritoriile lor, iar Anglia se obliga să asigure protecția șeicatelor împotriva oricărui atac din afară.

Acest acord a rămas în vigoare până la 1 decembrie 1971, când Marea Britanie s-a retras oficial din Golf. La 2 decembrie 1971 a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite, prin federalizarea a șase emirate, la 10 februarie 1972 alăturându-li-se și Ras Al-Khaima.

Emiratele Arabe Unite sunt o federație de emirate monarhii, condusă de un președinte. Cele șapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah și Umm al-Qaiwain), care compun federația, sunt conduse de câte un conducător, în calitate de șef al emiratului. Potrivit Constituției, adoptate în 1971, funcția de președinte al statului federal este deținută de conducătorul Emiratului Abu Dhabi, iar cea de vicepreședinte și prim-ministru de conducătorul Emiratului Dubai.

Președintele Emiratelor este șeicul Khalifa Bin Zayed Al Nahyan. Este ales pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit. Președintele statului deține și funcția de președinte al Consiliului Suprem, care este constituit din conducătorii celor șapte emirate componente ale federației.

Vicepreședinte și prim-ministru este șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Emiratele au constituit, dintotdeauna, o legătură între Europa și subcontinentul Indian, Orientul Îndepărtat și Africa. Astăzi, Abu Dhabi și Dubai sunt printre cele mai moderne orașe din lume și țara însăși a devenit una dintre cele mai dezvoltate destinații turistice.

Prima dată locuit, în 1761, de către membrii unui trib care au găsit aici apă dulce, de aici și numele Abu Dhabi, care înseamnă “fiul gazelei”. Astăzi, Abu Dhabi este capitala Emiratelor Arabe. S-a schimbat mult în ultimele decade, devenind mai degrabă un oraș cosmopolit, cu o arhitectură urbană îndrăzneață și grădini luxuriante.

Abu Dhabi este locul în care se află guvernul Emiratelor, sediul președintelui statului, sediul cabinetului și a celor mai multe ministere, instituții federale, ambasade, televiziuni, portul Zayed, aeroportul, dar și cele mai multe companii petroliere.

Cele mai interesante destinații din țară se afla în emiratul Abu Dhabi: oaza Liwa și orașul-oază Al-Ain.

Dubai este capitala nedisputată a sporturilor din Orientul Mijlociu, găzduind evenimente de talie mondială care atrag printre cele mai mari nume împreună cu sportul respectiv, fie că e vorbe de golf, tenis, curse de cai sau de navigație.

Vizibil de la intrarea vestică în oraș, faimosul Bujr al Arab este un hotel impresionant cotat la 7 stele, construit pe o insulă artificială. Un alt loc ce merită vizitat, în Dubai, este bazarul de aur.

Moschee și forturi istorice se găsesc din abundență în centrele istorice ale orașelor Abu Dhabi și Dubai. Se remarcă Marea Moschee, Fortul Alb și fortul Al-Fahidi din Dubai, care adăpostește Muzeul Dubai.

Gastronomia din Emirate este un amestec de influențe libaneze, egiptene, marocane și indiene. Felurile de mâncare au la bază orezul, carnea de miel, oaie sau vită și peștele. Cele mai utilizate condimente sunt coriandrul, cuișoarele și șofranul. Un fel favorit este ”machbous”, din orez și carne asezonate cu ceapă, roșii și lămâie uscată. Deserturile preferate includ al-halwa, din zahăr, ouă, amidon, apă și ulei, și ”kul wiskut”, un amestec de alune și zahăr. Cafeaua și ceaiul sunt adesea amestecate cu condimente (cuișoare pentru cafea și șofran pentru ceai).

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva