Facebook Twitter Email

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

Ortodoxe
Sf. Sfințiți Mc. Clement, episcopul Romei, și Petru, episcopul Alexandriei

Greco-catolice
Sf. pp. m. Clement; Sf. Petru al Alexandriei

Romano-catolice
Ss. Martiri din Vietnam

Sfinții Sfințiți Mucenici Clement, episcopul Romei, și Petru, episcopul Alexandriei, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 24 noiembrie.

Sfântul Sfințit Mucenic Clement, episcopul Romei, s-a născut în Roma, părinții săi fiind iudeii romanizați Faustin și Matidia. Sfântul Clement a fost ucenicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fiind al treilea episcop al Romei (96-101).

În timpul păstoririi sale a organizat Biserica Romei în șapte parohii. A scris o epistolă către Biserica din Corint, aflând că aici există primejdia dezbinării. După ce a fost citită epistola în biserici, corintenii și-au recunoscut vina. Sfântul Irineu vorbește și de alte două scrisori ale Sfântului Clement cu privire la celibat și la feciorie.

Sfântul Clement a suferit în timpul prigoanei lui Traian (98-117), fiind surghiunit în Cherson (Crimeea de astăzi). Acolo a fost aruncat în mare, fiindu-i legată de gât o ancoră de corabie.

Tot astăzi este pomenit și Sfântul Sfințit Mucenic Petru, episcopul Alexandriei. Acesta a păstorit în timpul persecuției împotriva creștinilor ordonate de Dioclețian. Fiind izgonit din scaun, a mers în Fenicia și Palestina, întărind pe creștini prin scrisori și rugăciune.

A pătimit moarte martirică, prin tăierea capului, la porunca împăratului Maximin (305-313), pentru că a reușit să aducă pe mulți păgâni la creștinism.

AGERPRES /(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva