Facebook Twitter Email

Facultatea de Inginerie din cadrul Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a participat la cea de-a 63-a ediție a Expoziției Internaționale de Inventică, Cercetare și Noi Tehnologii Bruxelles – Eureka, în cadrul Salonului Innova, reușind să câștige două medalii, una de aur și una de argint, a declarat marți, într-o conferință de presă, rectorul Luminița Popescu.

Foto: (c) Nicolae BADEA / AGERPRES ARHIVĂ

Universitatea a participat la concursul internațional cu două cereri de brevet de invenție elaborate în cadrul proiectului “Noi materiale de construcții obținute prin reciclarea eco-sustenabilă a deșeurilor industriale — EcoWASTES”.

Astfel, cererea de brevet “Mase cu întărire rapidă pe bază de lignit hidraulic obținut din zgură de tratament secundar al oțelului” a obținut medalia de aur, iar cererea de brevet “Procedeu de obținere a betoanelor termoizolatoare pe bază de cenușă grea de termocentrală” a obținut medalia de argint. În competiție au fost înscrise 300 invenții din 16 țări.

“Noi ne-am propus prin acest proiect să dăm o altă utilizare deșeurilor din industrie, unele dintre acestea fiind fără utilizare chiar pe plan mondial și am în vedere aici șlamul de foraj, pe care noi l-am utilizat în cadrul acestui proiect. Am vizat în cadrul proiectului utilizarea a trei categorii de deșeuri, zgura și cenușa de termocentrală, șlamul de foraj și diferite zguri obținute din industria metalurgică și am obținut mai multe categorii de materiale de construcții, pentru două dintre acestea depunând și cereri de brevet la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, cereri de brevet care au fost aprobate și cereri de brevet cu care noi ne-am înscris la concursul internațional de inventică de la Bruxelles. Unul dintre brevete cu care am participat a câștigat medalia de aur, iar celălalt, medalia de argint”, a precizat Luminița Popescu.

Proiectul “Noi materiale de construcții obținute prin reciclarea eco-sustenabilă a deșeurilor industriale, EcoWASTES” este implementat de Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu în parteneriat cu SC Complexul Energetic Oltenia SA și Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, cu o perioadă de implementare de 40 de luni, începând cu 1 septembrie 2011. Proiectul și-a propus să stabilească noi modalități de valorificare a deșeurilor generate de industria energetică (cenuși de termocentrală), industria extractivă (șlamuri de foraj petrolier) și industria metalurgică (zguri de elaborare și turnare a metalelor).

AGERPRES/(A — autor: Oana Popescu, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva