Facebook Twitter Email

Ziua internațională a filosofiei (World Philosophy Day) este celebrată în 2014 la 20 noiembrie, în peste 80 de țări.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Mesajul acestei zile este de a încuraja popoarele lumii să-și împărtășească moștenirea lor filosofică. Confruntându-se cu complexitatea lumii de azi, reflecția filosofică este mai presus de toate o chemare la un dialog argumentat.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a subliniat, în mesajul său pentru ediția din acest an, faptul că “Nu există filosofie autentică fără dialog, într-o lume globalizată, unde dialogul trebuie să cuprindă diversele judecăți de valoare, care au influențat oamenii de-a lungul istoriei și care nu sunt întotdeauna suficient de detaliate sau explicate în manualele convenționale.”

 Tema pentru anul 2014 este: “transformările sociale și dialogul intercultural”. Sunt organizate mese rotunde, conferințe, cafenele filosofice, manifestări artistice, dezbateri filosofice, concursuri, expoziții cu participarea filosofilor, a oamenilor de știință din toate domeniile, a educatorilor, profesorilor, studenților, jurnaliștilor și a publicului larg. Printre temele propuse spre discuție, în ani trecuți, se numără, eliberarea de preconcepțiile istorice asupra filosofiei, conștiința culturală în era globalizării, filosofia pentru copii, predarea filosofiei într-un context multicultural, etc.

 La propunerea UNESCO, acestei zile îi este dedicată anual o manifestare centrală, cu participare internațională, organizată în diferite capitale ale lumii. Parisul a fost gazda acestei sărbători în 2002, 2003, 2004, dobândind acest statut și în 2014. Au mai fost gazde Santiago de Chile, Rabat, Istanbul, Parlermo, Moscova.

În decursul timpului, cele mai luminate minți ale omenirii s-au preocupat de problemele esențiale ale ființei umane, întrebându-se, iscodind și extrăgând concluzii legate de sensul vieții, de semnificația fericirii, de modul în care omul poate deveni creator și stăpân al propriului destin. Indiferent de denumirile specifice ale diverselor culturi din întreaga lume, filosofia înseamnă, prin definiție, dragoste de înțelepciune.

Ziua internațională a filosofiei este sărbătorită, începând din 2002, fiind o inițiativă a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Obiectivul stabilit de UNESCO este transformarea filosofiei într-o știință accesibilă tuturor, dovedindu-și astfel utilitatea în viața cotidiană a fiecăruia dintre noi. În 2005, Conferința Generală a UNESCO a stabilit celebrarea Zilei internaționale a filosofiei în fiecare a treia zi de joi din luna noiembrie.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva