Facebook Twitter Email

La 12 noiembrie, Armata Română sărbătorește Ziua Cercetașilor Militari.

Foto: (c) BOGDAN BARBULESCU/ AGERPRES ARHIVA

Prin Ordinul de Zi nr. 83, la 12/24 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de constituire a Secției a II-a din cadrul Corpului de Stat Major General, ca prim element organizat al cercetării în Armata Română.

Prin Ordinul Ministrului Forțelor Armate nr. L001900 din 24 octombrie 1964, Compania 258 Cercetare din garnizoana Iași se transformă în Batalionul 161 Cercetare, cu reședința la Vaslui.

La data înființării, unitatea era constituită din comanda batalionului și statul major, aparatul politic, serviciul tehnic, spatele batalionului și serviciul financiar, subunitatea de asigurare de luptă (plutonul transmisiuni), subunitățile de luptă cu o companie de cercetare pe tancuri, o companie de cercetare pe transportoare blindate, o companie de cercetare în adâncime și subunități și formațiuni de spate.

În anul 1969, unitatea primește Drapelul de luptă și se restructurează, prin desființarea companiei de cercetare pe tancuri și înființarea celei pe autoturisme.

Începând cu noiembrie 1970, unitatea primește titulatura de Batalionul 101 Cercetare, care, din 20 martie 1995, a fost dislocat din garnizoana Vaslui în garnizoana Roman.

AGERPRES/(Documentare, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva