Facebook Twitter Email

Republica Cehă, cu o suprafață de 78.867 km pătrați și o populație de 10.627.448 de locuitori (iulie 2014) sărbătorește ziua națională la 28 octombrie. Aceasta marchează proclamarea statului independent cehoslovac, în anul 1918.

Foto: (c) Globi.ro

Este situată în Europa Centrală și are ca vecini Germania, Polonia, Slovacia, Austria.

Forma predominantă de relief este podișul, distingându-se două mari regiuni geografice: Masivul sau Patrulaterul Boem și Moravia. Masivul Boem, situat în vest, este un podiș vechi, de vârstă hercinică, puțin înalt (300-350 m; în sud, până la 700 m), cu aspect deluros, drenat de râul Vltava și afluenții săi, încadrat de o ramă montană joasă: Munții Sudeți/Sudety (vf. Snezka 1 603 m, alt. max. din Cehia), în nord-est, Munții Metalici/Krusne Hory (1 244 m), în nord-vest, Sumava (1 372 m), în sud-vest, și Colinele Ceho-Morave/Ceskomoravska Vrchovina (700-900 m alt.), în sud-est Moravia constituie un culoar mai jos, între Patrulaterul Boem și Slovacia, fiind formată din bazinul înalt al Odrei, în nord, și cel coborât al Moraviei, în sud, limitată, în est, de Carpații Albi/Bile Karpaty, pe care Cehia îi împarte cu Slovacia.

Foto: (c) turistik.ro

Clima este temperat-continentală, cu amplitudini termice accentuate (peste 20 de grade Celsius), ierni reci (-1,6 grade Celsius în ianuarie la Praga) și veri relativ răcoroase (19,2 grade Celsius în iulie la Praga); precipitațiile depășesc 750 mm în zona înaltă (peste 2 000 mm în Munții Sudeți) și ating 600-800 mm în zonele joase.

Bogata rețea hidrografică se distribuie în trei bazine: Marea Nordului (Elba/Labe, cu afluentul său Vltava), Marea Neagră (Morava, afluent al Dunării) și Marea Baltică (Odra). Pădurea de foioase cedează foarte repede în altitudine locul coniferelor (molid, brad, zadă, pin scoțian). Faună caracteristică Europei Centrale. Numeroase zone ocrotite.

Foto: (c) turistik.ro

Diviziuni teritoriale: împărțită în 13 regiuni administrative și capitala. Capitala este Praga iar principalele orașe: Brno, Ostrava, Plzen, Olomouc, Liberec, Hradec Kralove. Limba oficială: cehă.

Foto: (c) turistik.ro

Foto: (c) turistik.ro

Foto: (c) turistik.ro

Religie: 39,8% atei, 39,2% romano-catolici, 4,6% protestanți, 1,9% membri ai Bisericii Husite Reformatoare, 1,6% membri ai Bisericii Evanghelice; 0,5% membri ai Bisericii Evanghelice Sileziene; 3% membri ai Bisericii Ortodoxe; 13,4% indeciși.

Potrivit informațiilor MAE, la 28 octombrie 1918 s-a constituit statul independent cehoslovac, sub denumirea oficială de Republica Cehoslovacă. După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost instaurat regimul comunist, care s-a prăbușit la sfârșitul anului 1989, prin mișcarea populară cunoscută sub numele de ”Revoluția de Catifea”. La 1 ianuarie 1993, Cehoslovacia s-a divizat în Republica Cehă și Slovacia. Republica Cehă a aderat la NATO în 1999 și a devenit membră a Uniunii Europene în 2004.

Republica Cehă a aderat în mai 2004 la Uniunea Europeană și la 27 decembrie 2007, la Spațiul Schengen. În perioada ianuarie-iunie (semestrul I) 2009, Republica Cehă a deținut Președinția UE.

Prioritățile de politica externă ale guvernului ceh sunt: contribuție activă la activitățile UE, consolidarea legăturilor transatlantice, menținerea și dezvoltarea relațiilor cu vecinii.

Forma de guvernământ: republică parlamentară. Șeful statului: Milos Zeman (8 martie 2013). Președintele este ales pentru o perioadă de cinci ani (nu poate servi mai mult de două mandate consecutive). Ultimele alegeri prezidențiale au avut loc în perioada 11-12 ianuarie 2013 și 25-26 ianuarie 2013. Următoarele sunt programate pentru ianuarie 2018. Premier: Bohuslav Sobotka (17 ianuarie 2014). Premierul este numit de președinte.

Parlamentul este bicameral și este compus din Senat (81 de locuri; membrii sunt aleși prin vot popular pentru o perioadă de șase ani) și Camera Deputaților (200 de locuri; membrii sunt aleși prin vot popular pentru o perioadă de patru ani). La finele lunii ianuarie 2014, președintele Zeman a numit guvernul rezultat în urma alegerilor legislative anticipate desfășurate la 25 și 26 octombrie 2013.

Praga este considerată o capitală modernă, renumită pentru farmecul său. Cine dorește să descopere bogăția culturală și tradițiile acestei țări călătorește dincolo de capitală și admiră peisajul variat ce constă în munți, câmpii, păduri și ferme.

Multe dintre orașele Cehiei sunt bogății de arhitectură și artă medievală, barocă și art-nouveau. Orașele-stațiuni medievale ale Boemiei și satele Moraviei oferă peste 100 de castele, de la fortărețe încețoșate, până la castele ale aristocraților și impresia unei incursiuni în lumea unui muzeu în aer liber. Printre zonele cele mai frumoase ale Cehiei se numără văile râurilor Vltava (Moldau) și Elba (Labe), peisajul deluros și munții.

Principalele atracții turistice: turnul Petrin; Cesky Krumlov; Osuarul Sedlec sau Kostnice; orașul Karlovy Vary cu arhitectura gotică și barocă ce domină centrul istoric; castelul Karlstejn, despre care se spune că ar fi cel mai frumos castel al Cehiei, această fortificație datând din secolul XIV; orașul minelor de argint Kutna Hora, dominat de catedrala gotică listată ca patrimoniu mondial de către UNESCO; secretele fabricii de bere Budweiser Budvar din Ceske Budejovice; frumoasele biserici din orașul Brno; Muzeul Moraviei; castelul gotic Spilberk.

Telc, unul dintre cele mai frumoase exemple de oraș renascentist în Europa și un loc declarat patrimoniu mondial de către UNESCO. Orașul a fost reconstruit după un incendiu în 1530. Piața din centrul orașului este înconjurată de arcade medievale și case cu frontoane.

Între alte obiective turistice se numără: orașul Plzen, Muzeul Berii și Galeriile Zapadoceske. La fabrica de bere Plzensky Prazdroj vizitatorul poate vedea cum se fabrică berea originală Pilsner; castelele de poveste ale Cehiei — Bitov, Bouzov, Cesky Sternberk, Krivoklat, Konopiste, Loket și Pernstejn; colecția de artă de la Castelul Arhiepiscopal din Kromeriz; orașul universitar Olomouc care se remarcă prin parcuri, biserici baroce, sculpturi și fântâni; regiunea Hana ce înconjoară orașul conține multe sate în care au loc festivaluri ale recoltei; drumețiile în pădurea Sumava, cel mai mare parc național din țară. Parcul include lacuri glaciare, zone cu păduri virgine și monumente istorice importante.


Foto: (c) turistik.ro

Foto: (c) turistik.ro

În ceea ce privește gastronomia cehă, ea este marcată de multe feluri de mâncare din carne. Cea de porc este foarte populară, dar și vita și puiul sunt obișnuite. Se servește vânat, iepure și rață, iar peștele este mai rar întâlnit, exceptând șprotul proaspăt și crapul, care se servește de Crăciun.

Relații bilaterale între România și Republica Cehă

România și Cehoslovacia au stabilit relații diplomatice la 30 ianuarie 1920. La 1 iulie 1939, în urma ocupării Cehoslovaciei de către Germania (15 martie), relațiile diplomatice dintre România și Cehoslovacia au fost întrerupte, acestea fiind reluate la 7 iunie 1945, la nivel de reprezentanță politică, și ridicate la nivel de ambasadă, la 1 decembrie 1947.

La 21 august 1968 a avut loc invazia Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia. Singura țară membră a Tratatului care a refuzat să participe la actul de agresiune, condamnându-l în mod public, a fost România.

La 20 aprilie 1990 a fost adoptat noul nume al statului — Republica Federativă Cehă și Slovacă. Potrivit MAE, la 18 decembrie 1992, România a fost printre primele state care au recunoscut Republica Cehă ca stat suveran și independent, în urma divizării Cehoslovaciei, cu efect începând din 1 ianuarie 1993.

Tratatul privind relațiile de prietenie și colaborare între România și Republica Cehă a fost semnat, la București, la 22 iunie 1994, cu prilejul vizitei oficiale a președintelui Republicii Cehe în România, Vaclav Havel (21-23 iunie). O nouă vizită efectuată de președintele ceh Vaclav Havel a avut loc la 18 mai 2000. Președintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, a efectuat în perioada 10-12 iulie 2006 o vizită oficială în România, la invitația omologului său, Traian Băsescu, iar la 10 decembrie 2008, președintele Vaclav Klaus, aflat în vizită privată în România, a avut, la Palatul Cotroceni, convorbiri cu președintele Traian Băsescu. La 20-22 mai 2014, președintele Cehiei, Milos Zeman, a efectuat o vizită oficială în România.

Ceremonia primirii oficiale de către președintele Traian Băsescu a președintelui Republicii Cehia, Milos Zeman, aflat în vizită oficială în România.

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES ARHIVĂ

Președintele Republicii Cehia, Milos Zeman (stg.), și președintele Traian Basescu (dr.), la fotografia oficială, în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVĂ

Președintele Republicii Cehia, Milos Zeman (stg.), este primit de premierul Victor Ponta (dr.), la Palatul Victoria.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVĂ

Președinții României, Emil Constantinescu și Ion Iliescu au efectuat vizite oficiale în Cehia, în perioada 10-11 martie 1997, respectiv 6-8 aprilie 2004. În zilele de 15 și 16 iulie 2009, președintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită de stat în Republica Cehă, la invitația omologului său, președintele Vaclav Klaus. La 23 decembrie 2011, președintele României Traian Băsescu și fostul șef al statului Emil Constantinescu au luat parte, la Praga, la funeraliile fostului președinte ceh Vaclav Havel, care a decedat pe 18 decembrie 2011, la vârsta de 75 de ani.

La nivelul primilor-miniștrii, au efectuat vizite oficiale în România: Vaclav Klaus, în perioada 7-8 noiembrie 1993, Milos Zeman, între 18-19 martie 1999, și Vladimir Spidla, în perioada 15-16 martie 2004. La 1 iunie 2012, premierul Cehiei, Petr Nacas, s-a aflat la București, unde a luat parte la conferința la nivel de prim-miniștri din statele membre ale grupului “Prietenii coeziunii”, pe tema Cadrului Financiar Multianual UE 2014-2020. În perioada 25-26 noiembrie 2013 a avut loc vizita la București a prim-ministrului Republicii Cehe, Jiří Rusnok, cu ocazia reuniunii șefilor de guverne din statele Europei Centrale și de Est și din Republica Populară Chineză.

Prim-miniștrii români s-au aflat în Cehia, în vizite oficiale, după cum urmează: Nicolae Văcăroiu, în perioada 24-25 octombrie 1994, Mugur Isărescu, în perioada 8-9 octombrie 2000, Călin Popescu-Tăriceanu, la 22 ianuarie 2008.

Totalul schimburilor comerciale se situa, la 31 decembrie 2013, la valoarea de 2484,5 milioane euro, din care 987,5 milioane euro — exporturi și 1497,0 milioane euro — importuri.

La 28 februarie 2014, erau înregistrate în România 814 societăți comerciale cu participare cehă, având un capital social subscris de 544 milioane de euro, Republica Cehă ocupând locul 16 în topul țărilor investitoare în România.

AGERPRES (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, Doina Lecea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva