Facebook Twitter Email

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Day) se marchează anual la 29 octombrie. Inițiată, în 2006, de Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (OMAVC), reprezintă un prilej de informare a populației cu privire la riscurile de a suferi un accident vascular cerebral.

Foto: (c) MIREL TUDORACHE / AGERPRES ARHIVA

Campania care se desfășoară în această zi sau pe parcursul mai multor zile în preajma acestei zile, urmărește să ofere o educație și sprijin pentru supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral (AVC), pentru familiile acestora și pentru personalul medical implicat în tratamentul persoanelor, care au suferit un accident vascular cerebral.

În acest an, campania la nivel mondial lansată de Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral se concentrează asupra femeilor ca posibile victime ale accidentului vascular cerebral, pentru că potrivit statisticilor anuale, femeile sunt mult mai afectate de producerea unui accident vascular cerebral decât bărbații. Accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta peste 60 ani și a doua cauză de handicap, după demență, potrivit OMAVC. Persoanele cu handicap pot include pierderea vederii și/sau a vorbirii, paralizie și confuzie.

OMAVC organizează, la nivel mondial, pe tot parcursul anului, acțiuni prin care se urmărește informarea populației asupra factorilor de risc care conduc la producerea unui accident vascular cerebral, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul și colesterolul ridicat. Se fac cunoscute modalitățile de recunoaștere a primelor semne de avertizare în cazul producerii unui accident vascular cerebral, precum și măsurile care trebuie luate. Campania promovează, de asemenea, un stil de viață sănătos, care poate preveni producerea unui AVC. Se estimează că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin cunoașterea și gestionarea factorilor de risc, respectarea indicațiilor medicilor și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Activitățile desfășurate în această zi includ ateliere de lucru, teste gratuite de screening vascular, conferințe, reuniuni ale specialiștilor în domeniu. De asemenea, sunt recompensate cu premii persoanele care depun eforturi deosebite pentru tratarea și prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

În România, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților și Societatea Națională de Medicina Familiei organizează diverse acțiuni pentru a atrage atenția asupra riscului de accident vascular cerebral. Cele mai recente studii arată că numărul cazurilor de AVC a crescut cu 25% în rândul grupei de vârstă 20-64 de ani, în ultimii 20 de ani.

Accident vascular cerebral este o boală non-transmisibilă, dar care a devenit tot mai frecventă, de la an la an. Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge, provocând hemoragie, sau este blocat de un cheag sangvin, împiedicând circulația sângelui și oxigenarea creierului.

La nivel mondial, afectează peste 15 de milioane de oameni în fiecare an, din care aproximativ șase milioane mor iar alte cinci milioane rămân cu un handicap permanent. Una din șase persoane suferă un accident vascular cerebral în timpul vieții și la fiecare șase secunde se pierde o viață din această cauză. Vârsta persoanelor predispuse de a fi victime ale unui accident vascular cerebral a scăzut în ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani și, totodată, a crescut numărul persoanelor tinere care se confruntă cu accidente vasculare cerebrale. AVC reprezintă cincea cauză de deces la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-59 de ani.

Cercetătorii au descoperit că fiecare 7 grame de fibre în plus în dieta zilnică duc la o reducere cu 7% a riscului de a suferi un atac cerebral. Această cantitate de fibre se regăsește într-o porție de paste din grâu integral plus două porții de fructe sau legume. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie, care au analizat opt studii asupra dietei și atacului cerebral ce au fost efectuate între 1990 și 2012. Fibra alimentară este o substanță de origine vegetală ce nu este digerată de către enzimele din tubul digestiv. Astfel, un consum mai mare de alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale, fructele, legumele și nucile este un lucru important mai ales pentru cei cu risc mai mare de a suferi de un atac cerebral, cum sunt persoanele supraponderale, fumătorii și cei cu hipertensiune.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular a câștigat în timp popularitate. Dacă în 2009 se marca în doar 18 țări, un an mai târziu 48 de țări au organizat diverse manifestări pentru a marca această zi.

AGERPRES / (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva