Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES ARHIVĂ

Săptămâna aceasta vă propunem ”Legumele în saramură” și ”Peltea de gutui” ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Legumele în saramură
Luați următoarele legume în cantitățile dorite de fiecare. Dar bine înțeles castraveții domină prin număr. Castraveți speciali, ardei lungi, gogonele, bame, varză roșie tăiată în patru, varză albă tăiată la fel, fasole țucără, usturoiu, pepeni verzi mici, ramuri de mărar, ramuri de țelină, cimbru. Din altă parte pregătiți apă cu atâta sare cât vă e gustul.

Toate aceste legume amestecate le introduceți într’un butoiaș până ce îl umpleți, apoi turnați apa sărată care va trebui să acopere legumele. Astupați butoiul cu fundul său ca să fie ermetic închis. Lăsați-l să se odihnească o săptămână, apoi începeți să-l rostogoliți zilnic prin curte. Peste o lună de zile puteți începe consumarea.


Foto: (c) EMIL BADEA/AGERPRES ARHIVĂ

Peltea de gutui
Iei 4 kgr. de gutui și un kgr. mere crețești frumoase, roșii; tai bucăți gutuile și merele le cureți de sâmburi și pui la foc cu 6 litri de apă. Focul să fie mai întâi iute apoi mai potolit. Trebue să scază de un lat de mână. În urmă strecori zeama printr ‘un tulpan.

Lași să curgă în voie; nu apeși ca să rămână zeama limpede. Măsori zeama și pui tot atâta zeamă cât zahăr, până ce se topește zahărul; lași focul mai potolit apoi îl ațâți și când stă să se lege de tot potolești iarăși focul.

Încerci zahărul în modul următor: ai într ‘un pahar apă foarte rece, arunci în ea puțin din siropul de pe foc și îl iei între degete; dacă poți să-l faci cocoloș ca o bobiță de mazăre, dulceața este destul de legată. Scoțând dulceața de la foc, o torni îndată în borcane.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva