Facebook Twitter Email

Republica Zambia, cu o suprafață de 752.618 km pătrați și o populație de 14.638.505 de locuitori, sărbătorește ziua națională la 24 octombrie. Aceasta marchează aniversarea independenței – 1964.

Foto: (c) Globi.ro/Zambia

Zambia este situată în sudul Africii, având ca vecini în nord pe R.D. Congo, la nord-est Tanzania, la sud-est Zimbabwe și Mozambic, în sud Botswana, la vest Angola și Namibia.

Republica Zambia este împărțită administrativ în 9 provincii. Capitala țării este Lusaka, iar alte orașe principale sunt: Ndola, Kitwe, Chingola, Kabwe. Limba oficială este engleza, însă la nivelul întregii țări sunt folosite numai puțin de 73 de dialecte, printre care cele mai importante sunt: Bemba, Nyanja, Tonga, Lozi, Lunda.


Foto: (c) turistik.ro


Foto: (c) turistik.ro

Clima este tropicală, moderată de altitudine, este mai aridă în sud-vest, în podișul Barotseland, prelungire a deșertului Kalahari. Râurile, adunate de Zambezi (pe care se află renumita cascadă Victoria, 122 m), au un ridicat potențial energetic. Savana cu palmieri și baobabi, dar și pădurea tropicală cu esențe valoroase (teck, mahon) acoperă o mare parte a teritoriului.

Fauna, variată, este ocrotită în Parcuri Naționale și Rezervații Naturale. Parcul Național Kafue — al doilea că mărime din lume se remarcă prin frumusețea deosebită și este traversat de râul Kafue, ce atrage sute de specii de păsări. Alte parcuri sunt: Parcul Național Luangwa Sud, Parcul Național Luangwa Nord, ce acoperă 4.636 km pătrați și adăpostește râul Mwaleshi, turme uriașe de antilope africane și peste 350 de specii de păsări. De asemenea, amintim Parcul Național Lochinvar, extraordinar de divers, aflat pe marginea de sud a platourilor Kafue, faimoase pentru turmele mari de antilope unice în această regiune.

Foto: (c) turistik.ro


Foto: (c) turistik.ro


Zone naturale ocrotite incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO: Arealul cascadei Victoria/Victoria Falls (Mosi-ao-Tunya), este cea mai mare cădere de ape din lume — 2,5 km, cu un volum de 550 milioane de litri pe minut și lichid pulverizat ce se observă de la 30 km distanță.

Prezența populației bantu pe actualul teritoriu al Zambiei este atestată din secolul XIII. Până la venirea colonialiștilor englezi — în secolul XIX — pe teritoriul Zambiei au existat formațiuni statale alcătuite din triburile locale. Teritoriul este transformat, în 1891, de Cecil Rhodes în posesiune a Companiei Britanice a Africii de Sud, iar în 1924 devine colonie a Marii Britanii, sub numele de Rhodesia de Nord.

La 24 octombrie 1964, Rhodesia de Nord își proclamă independența de stat, luând denumirea oficială de Republica Zambia. Dr. Keneth Kaunda, lider al luptei pentru eliberare, primul președinte al țării, a asigurat o îndelungată stabilitate politică internă. În decembrie 1990 s-a introdus sistemul pluripartit, iar alegerile libere din octombrie 1991 au adus prima schimbare democratică a puterii din Africa neagră prin alegerea lui Frederik Chiluba, fondator al Mișcării pentru Democrație Pluralistă (MMD), ca președinte al Zambiei.

În noiembrie 1996 Chiluba a fost reales. În octombrie 1997 a avut loc o tentativă de lovitură de stat eșuată, iar fostul președinte Kaunda a fost arestat. În decembrie 2001, Levy Mwanawasa a fost ales noul președinte al Zambiei, iar în februarie 2003 Frederik Chiluba este arestat pentru abuz de putere și deturnare de fonduri. După decesul președintelui Levy Mwanawasa, acesta este înlocuit de către Rupiah Banda.

Zambia este republică prezidențială, potrivit Constituției din 1991. Șeful statului, care este și șeful guvernului, este Michael Chilufya Sata (din 23 septembrie 2011). Președintele este ales prin vot popular pentru o perioadă de cinci ani. Puterea legislativă este exercitată de un parlament unicameral — Adunarea Națională — compusă din 150 de deputați aleși pentru o perioadă de cinci ani. Ultimele alegeri generale au avut loc la 20 septembrie 2011, iar următoarele sunt programate pentru 2016.

Republica Zambia este membră a 44 de organizații internaționale printre care ONU, OUA, Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) Organizația Mondială a Comerțului, Uniunea Africană. Face parte din Mișcarea de Nealiniere și din “Grupul 77”. SADC a fost fondată la 1 aprilie 1980 la Lusaka, iar Zambia găzduiește sediul COMESA (Piața Comună pentru Africa de Est și de Sud).

Politica externă promovată de Republica Zambia se înscrie în coordonatele tradiționale, respectiv subordonarea relațiilor politice intereselor de ordin economic ale țării. În vederea îndeplinirii acestor deziderate, Zambia promovează relații strânse cu Anglia, alte țări ale Uniunii Europene, SUA, precum și cu China și India. În plan regional, acordă o atenție prioritară agendei africane.

Zambia este una dintre cele mai urbanizate state din Africa sub-sahariană. Din 1999, Zambia a cunoscut o creștere economică susținută datorită politicii de diversificare economică.

Economia zambiană bazată, multă vreme, pe exploatarea cuprului (65% din exporturi — al doilea exportator mondial) și a cobaltului (al treilea exportator mondial), care reprezenta împreună 7% din PIB, se bazează acum și pe agricultură (porumb, bumbac, cafea, zahăr și tutun) care contribuie cu peste 15% din PIB. Din 2007, s-a creat un Parteneriat economic cu China în vederea exploatării cuprului în zona minei Chambishi. În 2012, producția de cupru a totalizat 800.000 tone și se estimează că va atinge 1,5 milioane de tone până în 2015. Potențialul agricol al Zambiei, din care numai 20% dintre terenurile arabile sunt cultivate, rămâne foarte important.

Principalele atracții turistice: capitala Lusaka; satul cultural Kabwata, dedicat păstrării artei și tradițiilor indigene; Catedrala Sfintei Cruci, Grădina Botanică și Zoologică Munda Wanga și Muzeul Național Lusaka; Muzeul Centura de Aramă din Ndola, un important centru comercial și poarta spre regiunea de producție minerală a Zambiei. Kitwe, al doilea oraș ca mărime din țară și un loc de o importanță foarte mare pentru cupru. O altă atracție turistică este Barajul Mindolo, aflat la 7 km depărtare de lacul și cascada Makwera, care se află la 9 km de oraș. De asemenea, capitala turistică a Zambiei, Livingstone oferă câteva hoteluri de lux, un cazino, Muzeul Livingstone și Muzeul Căii Ferate.


Foto: (c) turistik.ro


În ceea ce privește gastronomia, cea mai importantă mâncare este un aluat numit “nsima”, făcut din mălai, cassava sau mei și consumat de obicei cu tocane de legume și pește. În zonele rurale, alimentele obișnuite sunt alunele și cartofii. Berea este o băutură populară.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva