Facebook Twitter Email

Ziua Internațională a Controlorilor de Trafic Aerian este marcată în fiecare an la 20 octombrie.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES ARHIVA

Această zi celebrează fondarea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA), 20 octombrie reprezentând data constituirii federației. În această zi este sărbătorit și personalul care are grijă ca zborurile să se deruleze în siguranță și aeronavele să ajungă la destinație.
Controlorul de trafic aerian este persoana care comunică cu pilotul, de obicei, prin radio, dirijând circulația aeronavelor, în spațiul aerian dar mai ales a celor aflate în apropierea unui aeroport. Este acel om care se transformă în ochii, urechile și chiar inima pilotului, în momente grele, în care acesta întâlnește o situație dificilă, cum ar fi vremea urâtă și ostilă zborului sau clipele tensionate ale unei deturnări.
În fiecare zi, mii de zboruri sunt ghidate în siguranță. Fie că transportă pasageri sau marfă, echipajele de zbor sunt responsabile pentru sarcinile lor, bazându-se în întregime pe profesionalismul controlorilor de trafic aerian, pe sistemele pe care le utilizează și pe toți oamenii din spatele scenei care fac fiecare călătorie unică.
În 20 octombrie 1961, cu prilejul Conferinței Federației Europene a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA), organizată în perioada 19-20 octombrie 1961, la Amsterdam, Olanda, reprezentanții a 12 asociații europene au anunțat finalizarea discuțiilor privind fondarea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Anunțul a reprezentat punctul final al idei lansate, în 1956, de către Jacob Wachtel — fondatorul și primul președinte al Asociației Israeliene a Controlorilor de Trafic Aerian.
Succesul inițiativei celor 12 asociații europene este ilustrat de faptul că, după aproape 50 de ani de la înființare, federația numără în rândurile sale asociații membre din 131 de țări, asociații care reprezintă interesele a peste 50.000 de controlori de trafic aerian de pe toate continentele.
Federația are un birou permanent, localizat în Montreal, Canada și, conform propriilor declarații, reprezintă ‘o organizație apolitică și independentă a cărui scop este acela de a crește profesionalismul controlorilor de trafic aerian’.

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la fondarea, la 20 octombrie 1981, IFATCA a propus sărbătorirea datei de 20 octombrie ca “dată a controlorului”, ea marcându-se de atunci în fiecare an.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva