Facebook Twitter Email

Republica Coreea, cu o suprafață de 99.678 km pătrați și cu o populație de 49.636.068 locuitori (1 noiembrie 2012), sărbătorește la 3 octombrie, Ziua națională, respectiv, momentul fondării statului Gojeoson în anul 2033 î. Hr. Stat situat în Asia de Est, ocupând partea sudică a Peninsulei Coreene, Republica Coreea se învecinează la Nord cu Republica Populară Democrată Coreeană și este înconjurată de Marea Japoniei la Est, Marea Galbenă la Vest, iar Strâmtoarea Coreei o desparte de Japonia.

Foto: (c) turistik.ro

Republica Coreea este împărțită, în ceea ce privește relieful, în patru mari regiuni: partea estică cu munți înalți și câmpii litorale înguste; partea vestică cu vaste câmpii litorale, râuri și dealuri domoale; partea sud-vestică cu munți și văi și partea sud-estică dominată de întinsul bazin al râului Nakdong.

Foto: (c) turistik.ro

Gojeoson, primul stat coreean constituit în jumătatea nordică a peninsulei, este cucerit în 108 î.Hr., temporar de Imperiul Chinez al dinastiei Han de Vest. În secolul 1 î.Hr. se constituie trei formațiuni statale independente: în N Regatul Koguryo, în jumătatea apuseană Paekje (Paekche), iar în SE Regatul Silla, angrenate în secolele V-VII într-o aprigă luptă pentru hegemonie încheiată în 675, cu unificarea pentru două secole a întregii Corei de către statul Silla.

Situarea geo-politică a Coreei între cele două mari imperii, cel chinez și cel nipon, a marcat dramatic istoria țării. Statul Koguryo (de la care provine actualul nume) reunifică Coreea în secolul X, dar se prăbușește la jumătatea secolului XIII sub loviturile invaziei mongole. După înlăturarea dominației mongole, în a doua jumătate a secolului XIV, generalul Yi Song-gyo întemeiază dinastia Yi (1392-1910), statul coreean fiind obligat să recunoască între 1637 și 1895 suzeranitatea Imperiului chinez.

La sfârșitul secolului XIX, Coreea devine ținta tendințelor expansioniste ale Japoniei, Rusiei, dar și a anexionismului chinez. În urma Tratatului de la Shimonoseki (1895), care încheie războiul nipono-chinez din 1894-1895, Japonia își instaurează protectoratul asupra Coreei, pe care o anexează în 1910.

Foto: (c) turistik.ro

După declarația de război a URSS adresată Japoniei (august 1945), trupe sovietice ocupă nordul țării până la paralela 38°; trupe americane debarcate în septembrie 1945 ocupă sudul peninsulei. Conferința miniștrilor de externe ai SUA, URSS și Marii Britanii decide la 27 decembrie 1945 restabilirea Coreei ca stat independent și democratic, hotărâre care nu a putut fi dusă la îndeplinire în contextul Războiului Rece.

În mai 1948, în sudul Peninsulei Coreene, au avut loc alegeri în baza cărora la 15 august 1948, a fost proclamată Republica Coreea. Li Sân Man (Syngman Rhee) devine la 15 august 1948 primul președinte al Republicii Coreea și conduce în mod autoritar țara până în 1960.

La 25 iunie 1950, s-a declanșat războiul inter-coreean (1950 — 1953). Tratativele pentru încetarea războiului au început în 1951, iar Acordul de Armistițiu a fost semnat la 27 iulie 1953, la Panmunjom.

Statul sud-coreean este republică prezidențială. Șeful statului este doamna Park Geun-hye (25 februarie 2013), prima femeie în istoria modernă a Republicii Coreea, care exercită cea mai înaltă funcție în stat. Președintele țării este ales prin vot popular pentru un mandat unic de 5 ani. Guvernul cuprinde 20 ministere și 17 agenții independente (februarie 2013).

Parlamentul (Adunarea Națională) este unicameral: are 299 de membri, aleși pentru un mandat de 4 ani. 245 de locuri sunt alocate pe districte, prin vot direct, iar restul de 54, proporțional. Președintele Adunării Naționale este Kang Chang-hee (iulie 2012).

Constituția datează de la 17 iulie 1948, fiind revizuită în 1987. Sistemul legislativ îmbină elemente ale dreptului civil anglo-american cu o serie de elemente din tradiția chineză. Dreptul de vot este universal și se exercită de la vârsta de 18 de ani.

Republica Coreea reprezintă ce-a de-a 15-a economie a lumii, conform clasamentelor întocmite de către ONU, FMI, Banca Mondială sau CIA World Factbook, în 2013, și se află pe locul șapte în clasamentul mondial al exportatorilor, poziționându-se înaintea Italiei, Marii Britanii, Spaniei sau Elveției.

Republica Coreea este împărțită în 9 provincii (Cheju-do, Cholla-bukto-Nord, Cholla-namdo-Sud, Chungchong-bukto, Chungchong-namdo, Kangwon-do, Kyonggi-do, Kyongsang-bukto, Kyongsang-namdo) și 7 orașe metropolitane (Incheon, Gwangju, Busan, Seoul, Daegu, Daejeon, Ulsan). Capitala este Seoul, iar principalele orașe sunt: Busan, Incheon, Daegu, Daejeon, Gwangju, Ulsan.

Seoul, capitala Republicii Coreea timp de 600 de ani, este situată în nord-vestul țării, pe râul Han, în centrul peninsulei Coreea. Întemeiată în anul 18 î.Hr., a fost inițial capitala regatului Paekje, unul dintre cele Trei Regate Coreene, și a continuat să aibă acest statut până în zilele noastre. Zona capitalei care include metropola Incheon și majoritatea provinciei Gyeonggi, are aprox. 24,5 milioane de locuitori, fiind una dintre cele mai mari zone metropolitane din lume. Orașul a găzduit Jocurile Olimpice de Vară din 1988 și Campionatul Mondial de Fotbal din 2002.

Foto: (c) turistik.ro

Piața Namdaemun este cea mai veche piață tradițională din Seoul, situată lângă ”Marea Poartă din Sud”, una dintre vechile porți de acces în oraș, iar Turnul din Seoul, înalt de 238 m se află pe muntele Namsan, inaugurat la 15 octombrie 1980. Tot în Seoul se află Palatul Changdeokung și grădinile secrete Biwon, Altarul Jongmyo cu tabletele ancestrale ale dinastiei Joseon, Muzeul Național al Coreei, Parcul Olimpic sau în Parcul Cupa Mondială.

Foto: (c) turistik.ro

Un alt punct de interes pe harta Republicii Coreea este insula vulcanică Jeju, unde peisajul este de o frumusețe ireală, iar tradițiile culturale sunt unice. Insula Jeju este cunoscută și sub numele de ”Insula Zeilor”, singurul loc din lume care are trei certificate UNESCO, fiind recunoscut la nivel mondial ca rezervație naturală (din anul 2002), patrimoniu natural mondial (din anul 2007) și parc geologic al lumii (din anul 2010). Jeju se mândrește cu cele 360 de formațiuni vulcanice numite ”oreum”, precum și cu nenumărate peșteri de lavă.

Gyeongju a fost capitala Regatului Antic Silla, care a guvernat mare parte a peninsulei coreene între secolele VII-IX, cunoscut și sub denumirea de ”muzeul fără ziduri”. Gyeongju găzduiește unele dintre cele mai mari comori de artă budistă din Coreea. Satul Yangdong este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind un sat care încă păstrează clădirile și obiceiurile de viață din timpul dinastiei Joseon.

Foto: (c) turistik.ro

Observatorul Chemseongdae, cel mai vechi observator astronomic existent din Asia de Est și una dintre cele mai vechi instalații științifice din lume în funcțiune, este construit din 362 de blocuri de granit reprezentând cele 362 de zile ale anului lunar.
Foto: (c) sbs.com.au

Felul național coreean este “kimchi”, un amestec de legume murate condimentate, principalul ingredient fiind varza. Acest fel se prepară în cantități mari toamna și este lăsat la fermentat câteva săptămâni, în borcane îngropate în pământ. O masă tipic coreeană include supă, orez cu fasole și garnitura de kimchi. Alte feluri specifice sunt bulgogi (fâșii de carne de vită marinată), kalbi (coaste de vită marinate) și sinsollo (o mâncare din pește, carne, ouă, legume, nuci și fasole).

Relații bilaterale dintre Republica Coreea și România
La 30 martie 1990, România și Republica Coreea au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.

Președintele Traian Basescu îl primește pe ambasadorul Republicii Coreea, Park Hyo-Sung, la Palatul Cotroceni, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES ARHIVĂ

Prima vizită efectuată în țara noastră de un șef de stat sud-coreean, de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, s-a concretizat în perioada 5-7 septembrie 2006, când președintele Roh Moo-Hyun s-a aflat într-o vizită oficială în România.

Au urmat, în acest context, vizitele bilaterale la nivel înalt ale șefilor de stat români. Astfel, președintele Ion Iliescu a efectuat în perioada 9-11 martie 1994 o vizită de stat în Republica Coreea.

În perioada 17-19 octombrie 2005, președintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită oficială la invitația omologului său sud-coreean, Roh Moo-Hyun. Vizita președintelui român, la Seoul, a făcut parte din strategia de politică externă a României în zona Asia-Pacific, cu acest prilej, șeful statului român participând și la un Forum economic româno-coreean.

Ceremonia primirii oficiale a președintelui Traian Băsescu de către omologul său, Lee Myung-bak

Foto: (c) Mihai POZIUMSCHI / AGERPRES ARHIVĂ

Președintele României Traian Băsescu a efectuat în perioada 10-11 septembrie 2008, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația omologului său, Lee Myung-bak. Cu acest prilej a fost semnată ”Declarația Comună privind încheierea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Coreea”, primul document de acest fel pe care România l-a semnat cu vreo țară din zona Asia-Pacific.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva