Facebook Twitter Email

Sâmbătă, 13 septembrie, și duminică, 14 septembrie, în Parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 al Capitalei, între orele 10.00 și 22.00, are loc cea de-a doua ediție a Festivalului Deltei, intrarea fiind gratuită. De data aceasta, peștele care va sta la baza rețetelor preparate ce vor face deliciul vizitatorilor va fi crapul.

Satul pescăresc de la Gura Portiței
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO

Astfel, în această perioadă, Primăria Sectorului 4 va oferi un adevărat festin culinar celor interesați în a cunoaște tradițiile, oamenii din Deltă sau arta culinară specifică zonei, în care se contopesc culturile slavă (ruși — lipoveni, ucraineni), cea balcanică (greci, italieni, aromâni), dar și cea orientală (turci, tătari), precizează organizatorii, într-un comunicat.

Amatorii de rețete pe bază de pește vor avea de unde alege, meniurile propuse de “Festivalul Deltei-Crapul”, vor aduce în atenție și alte preparate precum scrumbie de Dunăre la grătar, ciorbă de pește, pregătite conform rețetelor dobrogene din somn ori știucă, chifteluțe de pește din caras și fitofag sau salată de icre, asezonate cu ceapă și lămâie.

De la evenimentul presărat cu nenumărate concursuri și surprize gastronomice, într-un decor tradițional în care stuful, bărcile, rogojinile și ustensilele de pescuit vor întregi peisajul tradițional al Deltei, nu vor lipsi nici muzica specifică zonei sau suvenirurile.

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” organizează, sâmbătă, 13 septembrie, și duminică, 14 septembrie, târgul de Cârstovul viilor. Evenimentul marchează sărbătoarea Ziua Crucii din calendarul religios și datinile specifice începutului culesului viilor la români.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Invitați de seamă vor introduce vizitatorii în atmosfera acestui eveniment: Corul Regal, Ansamblul folcloric Țara Vrancei, actorul Alexandru Nicolae Mihai, micul actor în devenire Mario Dumitrașcu, actorul Marian Ciripan, dar și interpreți de muzică populară: Maria Băndoiu, Alin Suceveanu, Roberta Crintea, Ilie Caraș, Georgiana Aurică.

Un moment special al acestui eveniment îl constituie Ghidajul tematic ”Drumul vinului…” realizat de muzeografii din Muzeul Satului, ce va consta într-o plimbare pe ulițele satului, vizitând gospodăriile Jurilovca și Curteni, instalațiile și Hanul ”La Barieră”, unde se va face un popas cu degustare de vin — ”Vinul cavalerului”, oferit de Crama Ceptura din județul Prahova.

Așadar, cu acest prilej are loc un program de muzică populară, târg de meșteri, prezentare case de vinuri, gastronomie tradițională și produse bio, produse de cosmetică bio, anunță Biroul Relații Publice al Muzeului Satului, într-un comunicat.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) organizează sâmbătă, 13 septembrie, în intervalul orar 12.00 — 18.00, evenimentul “A Taste of CADO — O Zi a Porților Deschise pentru Liceeni”.

Organizat în cadrul campaniei de recrutare a voluntarilor care își doresc să devină membri ai Consiliului Adolescenților — CADO, evenimentul este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. Locul de întâlnire va fi parterul Galeriei Naționale (Calea Victoriei 49-53).

Această întâlnire le oferă ocazia potențialilor voluntari de a-i cunoaște mai bine pe actualii membri CADO și de a se familiariza cu activitățile desfășurate de aceștia în muzeu, fiind o modalitate de avea acces, pentru o zi, în culisele instituției, se arată în comunicatul MNAR.

Astfel, tinerii vor putea să înțeleagă mai bine responsabilitățile unui voluntar, descoperind activitățile și proiectele în care aceștia se pot implica, pentru a decide dacă acest program li se potrivește, precizează sursa citată.

Adolescenții vor participa la o serie de activități moderate de actualii voluntari ai CADO în Galeria de Artă Românească Modernă, în Galeria de Artă Europeană și în atelierul Pasărea ascunsă în piatră, conform unui program stabilit în prealabil.

Duminică, 14 septembrie, Reprezentanța Comisiei Europene invită bucureștenii să petreacă ultima zi de vacanță școlară la țară, fără să părăsească însă Bucureștiul. La RuralFest Bucharest își dau întâlnire peste 150 de producători, meșteșugari, artizani și alți iubitori ai satului românesc. Evenimentul are loc pe șoseaua Kiseleff, între Piața Victoriei și str. arh. Ion Mincu, în intervalul orar 9.00 — 19.00.

Evenimentul ‘Mozaic Gastronomic European’ — 2011
Foto: (c) PAULA NEAMTU / AGERPRES ARHIVA

RuralFest ne invită să redescoperim satul românesc împreună, din Moldova și Transilvania, până în Oltenia, Dobrogea și Muntenia, cu gustul, tradițiile și poveștile fiecărei regiuni, potrivit comunicatului Reprezentanței Comisiei Europene în România.

“RuralFest este felul nostru de a mulțumi celor care au grijă de satul românesc, produc hrană sănătoasă și păstrează vii tradițiile din strămoși, îmbinând competitivitatea economică și responsabilitatea ecologică”, a declarat Angela Filore, șefa Reprezentanței Comisiei Europene.

RuralFest este deschis de comisarul european Dacian Cioloș, care va avea și o dezbatere cu participanții la ora 15.00.

RuralFest include atracții pentru toate vârstele: o minifermă de animale, ateliere de meșteșuguri tradiționale, expoziții cu vânzare, demonstrații de gătit, o paradă a costumelor populare, dansuri folclorice, jocuri și concursuri cu premii. Sărbătoarea se va încheia în ritmuri de horă pe muzică de taraf.

Evenimentul face parte din campania de comunicare a Comisiei Europene “Politica Agricolă Comună — Pentru rădăcini mai puternice”, campanie desfășurată în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. RuralFest este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, împreună cu partenerii săi în acest eveniment.

AGERPRES / (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva