Facebook Twitter Email

Românca Andreea Chițu a devenit, marți, vicecampioană mondială de judo la categoria 52 kg, medalia de argint fiind cucerită la Mondialele găzduite de orașul rusesc Celiabinsk, acolo unde, cu 2 ani în urmă, cucerea titlul european, tot la 52 kg, după ce în 2011 la Paris, obținuse bronzul mondial.

Foto: (c) Cristian NISTOR/AGERPRES ARHIVĂ

Succesul incontestabil al sportivei românce este ilustrat și de faptul că această medalie de argint egalează cea mai bună performanță din istoria judo-ului românesc, veche de 33 de ani, de când Constantin Nicolae devenea vicecampion al lumii, la Maastricht.

La Mondiale, România are în prezent un palmares de 2 medalii de argint și 9 de bronz.

Clasată pe locul 6 în ierarhia mondială a judo-ului, Andreea Chițu a eliminat-o în semifinale pe numărul 2 în acest clasament, brazilianca Erika Miranda, iar în finală a avut-o drept adversară pe Majlinda Kelmendi, o fostă sportivă albaneză, care concurează pentru Kosovo, însă sub drapelul IJF, deținătoarea titlului suprem, de anul trecut, de la Rio de Janeiro, și numărul 1 mondial.

În finală, Kelmendi s-a impus cu două procedee reușite, punctate cu waza-ari și yuko, câștigând la puncte o luptă în care și-a valorificat din plin experiența competițională la vârf.

Până în finală, Andreea Chițu (născută pe 7 mai 1988, la Bolintin Vale, județul Giurgiu) a avut un parcurs perfect, câștigând toate meciurile prin ippon: cu Christianne Lagendel (Insulele Maurițius), Odette Giuffrida (Italia) și Mareen Kaeff (Germania), iar în semifinale și-a luat o splendidă revanșă față de brazilianca Erika Miranda, care o învinsese, în aceeași fază a competiției supreme, anul trecut, la Rio de Janeiro. Această semifinală a avut o desfășurare dramatică, Miranda conducând încă din primul minut printr-un waza-ari. Chițu a atacat decisiv, însă, cu 22 de secunde de final, reușind un ippon de kinogramă.

Medaliile de bronz au fost obținute de Erika Miranda (Brazilia) și Natalia Kuziutina (Rusia).

Cealaltă sportivă româncă înscrisă la categoria 52 kg, Larisa Florian, a fost eliminată în primul tur din grupe, fiind învinsă prin ippon de belarusa Daria Skrîpnik.

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Teodor Ciobanu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva