Facebook Twitter Email

Opinca este un tip tradițional de încălțăminte din vestimentația românească din cele mai vechi timpuri. Opincile țărănești erau făcute dintr-o bucată dreptunghiulară de piele sau de cauciuc, strânsă pe laba piciorului cu ajutorul nojițelor.

Foto: (c)
Arheologii au găsit urme de opinci datând din anul 2500 î.Hr, pe care le purtau geto-dacii, chiar și cei configurați pe Columna lui Traian. Vestigiile arheologice denotă că populația locală vâna și animale sălbatice: vulpi, cerbi, bursuci, ale căror piei erau prelucrate. Cei mai bogați purtau opinci din piele de vânat, cei mai săraci purtau opinci din piele de vită sau porc.

În trecut opincile se făceau manual din piele prelucrată în condiții casnice. Bucata de piele trebuie să fie mai mare decât talpa, are pe margine găuri prin care trece o curelușă (nojiță) de piele ce adună această bucată de piele în jurul piciorului, dându-i formă de încălțăminte. Încrețiturile de la opinci formau un vârf ascuțit. Opincile se încălțau peste ciorapi de lână sau obiele albe. În prezent ele sunt des folosite de unele ansambluri folclorice și de artiștii care cântă folclor și țin la costumul popular tradițional.

Răspândirea atât de largă printre români a opincii a făcut ca acest tip de încălțăminte să fie confecționat și în zilele noastre, intrând și în atenția designerilor, care le aplică diferite ornamente — pietre, șireturi multicolore.

AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva