Facebook Twitter Email

Ziua internațională a tineretului este marcată anual, la 12 august, începând din anul 2000. Ea reprezintă o ocazie de a susține eforturile tinerilor de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, de promovare a păcii, a drepturilor și libertăților omului și a solidarității.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA

Tema propusă pentru 2014 este: “Tinerii și sănătatea mintală.”, prin care se atrage atenția asupra faptului că tinerii care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate sunt adesea supuși stigmatizării și discriminării, atitudine care îi determină pe aceștia să nu solicite ajutor, de teama de fi “etichetat” negativ.

Departamentul pentru politici sociale și dezvoltare al ONU și Biroul reprezentantului special al secretarului general pentru tineret organizează un eveniment de conștientizare de către tineri a importanței respectării condițiilor pentru păstrarea sănătății mintale, precum și a importanței evidențierii experiențelor trăite de tinerii curajoși care au ales să își exprime părerea despre acest subiect cu scopul de a lupta împotriva discriminării și stigmatizării. Evenimentul se desfășoară la sediul central al Națiunilor Unite în New York, SUA.

Națiunile Unite invită tineri din toată lumea să se alăture campaniei din acest an, care își propune să ajute tineri să vorbească despre experiențele trăite pentru a depăși prejudecățile.Stigmatizarea și discriminarea sunt injuste în cazul oricărei persoane. Legislația internațională și națională protejează populația de orice fel de discriminare și încearcă să asigure șanse egale tuturor persoanelor.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat, la 17 decembrie 1999, prin Rezoluția 54/120, recomandarea făcută de către Conferința mondială a miniștrilor responsabili pentru tineret (Lisabona, 8-12 august 1998), de a marca Ziua Internațională a Tineretului la 12 august.

Potrivit statisticilor ONU, persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani reprezintă, în prezent, aproape jumătate din populația globului, care este de aproximativ 6,45 de miliarde. Până în 2050 se estimează că populația va atinge cifra de 8,9 miliarde, iar numărul persoanelor în vârstă de cel puțin 60 de ani se va mări de aproape patru ori, ajungând la aproximativ 1,9 miliarde. Astfel, la mijlocul acestui secol, populația globului va fi formată din tineri și vârstnici în proporții aproape egale.

În prezent, 85% din numărul total al tinerilor, la nivel mondial, trăiesc în țările în curs de dezvoltare, această cifră urmând să ajungă, în 2025, la 89,5%.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva