Facebook Twitter Email

Cultivarea dragostei pentru natură și animale reprezintă un obiectiv important în formarea generațiilor. Parcurile și grădinile zoologice, dincolo de aspectul educativ reprezintă, în primul rând, șansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariție.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

Ziua internațională a grădinilor zoologice și parcurilor se sărbătorește la 9 august, marcând importanța conservării speciilor ca fiind una dintre priorități la nivel mondial.

Marcată anual, această zi este dovada interesului pe care comunitatea internațională îl acordă conservării biodiversității.

Lista rezervațiilor naturale din România cuprinde ariile protejate de interes național (rezervații naturale de tip științific, rezervații naturale declarate monumente ale naturii, rezervații naturale de tip geologic, floristic, faunistic, avifaunistic, peisagistic sau mixt și zone umede).

Parcurile joacă un rol deosebit de important în educația de mediu. Promovarea protejării parcurilor se face de multe ori în numele protejării calității vieții și conservarea biodiversității.

Grădinile zoologice furnizează informații asupra viețuitoarelor sălbatice și au rolul de a promova protecția mediului, a conservării naturii și a speciilor rare și pe cale de dispariție.

Interesul oamenilor pentru parcuri și grădinile zoologice este concretizat în numărul mare al acestora la nivel mondial.

Între cele mai vechi grădini zoologice din lume se află catalogate: Gradina Zoologică “Schonbrunner” din Viena, fondată în 1792, Grădina Zoologică din Berlin deschisă în 1844, dar și Grădina Zoologică din Frankfurt, care a fost înființată în 1858. La Frankfurt, grădina zoologică prezintă un total de 500 de specii diferite și mai mult de 4.500 de animale. Grădina Zoologică din Berlin, reconstruită după 1952, are, în prezent, cea mai reprezentativă colecție din lume de bovine sălbatice. Grădina Zoologică din Londra este cea mai veche grădină zoologică științifică din lume, deschisă în 1828 și axată pe studiul științific, apoi, în 1847, a fost deschisă publicului, iar, în prezent, adăpostește 755 de specii de animale. Deschisă în 1864, Grădina Zoologică din Moscova este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din Europa, care adăpostește aproximativ 927 de specii.

Grădinile zoologice au evoluat în decursul ultimilor ani și au devenit mult mai sofisticate. Acestea au fost îmbunătățite de-a lungul timpului, în așa fel încât să copieze habitatele naturale ale fiecărui animal, care să le permită să se dezvolte și să perpetueze specia.

Vizitarea unei grădini zoologice este o experiență educațională și un mod interesant de a-ți petrece timpul liber.

AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva