Facebook Twitter Email

Insula Ovidiu este un inedit obiectiv turistic pe litoralul românesc, situată pe lacul Siutghiol la 5 kilometri depărtare de malul stațiunii Mamaia și la 500 de metri orașul Ovidiu.

Foto: (c) Nona JALBĂ / AGERPRES ARHIVĂ

Insula, o adevărată oază de verdeață unde funcționează un cochet complex turistic, este locul preferat de cei care vor să se desprindă, măcar pentru câteva ore, de agitația litoralului.

Conform cercetărilor făcute pe insulă, cele mai vechi așezări ale oamenilor în zona respectivă datează din timpul traco-geților și a geto-dacilor, de-a lungul timpului aici locuind și populații daco-getice-scitice și coloniști greci.

Cu timpul, în jurul insulei create de natură cu mii de ani în urmă, s-au țesut o serie de legende, una dintre ele spunând că ea este locul legendar unde poetul Publius Ovidius Naso a fost exilat de împăratul Augustus și unde ar fi scris operele “Tristele” și “Ponticele”.

În secolele trecute, insula era populată de pescari, dar și de grădinari care profitau de solul fertil al acesteia.

Odată cu identificarea potențialului său turistic, insula Ovidiu a fost transformată într-un loc de relaxare pentru turiști, ceea ce este și în prezent.

Turiștii pot ajunge pe insulă cu vaporul sau șalupa, ambarcațiuni care pleacă zilnic între orele 10.00 — 24.00, în funcție de solicitări, de la un ponton special amenajat în stațiunea Mamaia. Costul unui bilet tur-retur este de 25 de lei pentru adulți și de 20 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, tarife majorate cu 5 lei comparativ cu cele din 2013.

Foto: (c) Nona JALBĂ / AGERPRES ARHIVĂ

În plin sezon estival, zilnic se vând sute de tichete, călătoria din stațiunea Mamaia pe insula Ovidiu durând aproximativ 20 de minute. O perioadă de relaxare în care turiștii pot să se bucure de frumusețea luciului apei și de zborul pescărușilor, dar pot vedea și dezvoltările urbane de pe malurile lacului, constând în sute de construcții apărute în număr tot mai mare atât în zona Mamaia — Constanța, cât și în cea a localităților Ovidiu și Năvodari.

Odată ajuns pe insulă, te trezești parcă într-o altă lume, într-un spațiu verde care te îmbie la meditație, insula având circa 26.000 de metri pătrați, din care aproximativ jumătate sunt amenajați în scop turistic de către un investitor privat, cu posibilitate de cazare și de a servi masa.

La restaurantul cu circa 400 de locuri, prevăzut cu terase construite preponderent din stuf, decorate rustic și împânzite cu îmbietoare aranjamente florale, cu circa 150 de locuri, turiștii pot mânca în principal preparate din pește, la prețuri pentru toate buzunarele în funcție de meniu, cu degustări de vinuri din podgorii autohtone.

Spațiile de cazare constau în zece căsuțe cu pridvor, un total de 20 de locuri, ce oferă tot confortul necesar. Potrivit personalului de la recepție, cazarea la o căsuță costă 150 de lei pe noapte, în prezent toate fiind ocupate de turiști după ce și-au făcut cu mult timp înainte rezervări. “Toate căsuțele sunt ocupate, începând cu 1 mai și până în septembrie. Turiștii dorm pe insulă, iar ziua o petrec de obicei în stațiunea Mamaia”, a afirmat un reprezentant al complexului, menționând că cei care înnoptează în oaza de verdeață beneficiază zilnic de o călătorie gratuită dus-întors insulă — stațiunea Mamaia. Pentru mai multe călătorii în timpul unei zile, turiștii trebuie să plătească pentru fiecare ieșire de pe insulă suma de 25 de lei pentru fiecare adult.

Pe insula Ovidiu se mai află un spațiu de joacă pentru copii, o minigrădină zoologică unde păuni cu penajul lor atrăgător, fazani, prepelițe și lebede atrag mai ales copiii, un ponton pentru pescari, dar și un spațiu unde se poate face plajă, amenajat cu șezlonguri.

AGERPRES/(AS — autor: Nona Jalbă, editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva