Facebook Twitter Email
brann.jpg
Cotidianul DailyMail a publicat marti un articol amplu despre Castelul Bran din Romania, prezentandu-l drept “casa lui Dracula”. Vezi cum este promovat in presa britanica unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania.

“Este casa uneia dintre cei mai importante personaje negative care ne apar in cosmaruri, un loc unde doar cei curajosi s-ar aventura iar cei sensibili ar putea simti un nod in gat. Totodata, ar putea fi vazut ca un castel regal splendid dintr-o zona a Europei mai putin vizitata”, se mentioneaza in articolul DailyMail despre Castelul Bran.

Acesta este ilustrat cu mai multe imagini de la castel, ce reprezinta o “incursiune fascinanta” in cetatea despre care se presupune ca a fost gazda uneia dintre cele mai intunecate figuri ale mitologiei europene – Contele Dracula.

“Castelul Bran, amplasat in varful unui deal de langa Brasov, in centrul Romaniei, este de mult timp legat de legenda vampirilor. Construit in secolul al 14-lea, acesta este deschis publicului capabil sa intre in camerele sale cu podele care scartaie si pasaje intunecate”, mentioneaza autorul articolului.

El adauga ca unii turisti spun ca Dracula nu exista. “Si in mod evident au dreptate. Cel mai faimos vampir din toate timpurile a fost, desigur, creat de romancierul irlandez Bram Stoker in romanul sau gotic Dracula, publicat in 1897”.

Stoker, de asemenea, nu a vizitat niciodata Romania – mai ales Castelul Bran. Cu toate acestea, personajul istoric de la care a pornit Stoker in realizarea romanului sau celebru, domnitorul Vlad al III-lea al Tarii Romanesti – are o legatura directa cu cetatea, continua DailyMail.

Cunoscut sub numele de Vlad Tepes, acest nobil “intransigent” a domnit in Valahia in secolul al 15-lea (probabil 1456-1462), cand regiunea a fost atacata de fortele otomane si au fost necesare masuri ferme.

Vlad – un membru al Casei de Draculestilor – si-a castigat reputatia de personaj negativ de pe urma obiceiului sau de a-i trage in teapa pe dusmani.

Acesta ar fi locuit o perioada la Castelul Bran, dar nu pentru relaxare. Unele surse istorice spun ca Vlad III a fost capturat de catre regele Ungariei Matei Corvin in 1462 si tinut in temnitele cetatii timp de doua luni. Se pare ca acest “sejur” nu i-a schimbat insa temperamentul impulsiv.

Proprietarii actuali ai Castelului Bran se bazeaza pe aceasta sedere a lui Vlad Tepes pentru prezentarea proprietatii ca fiind “casa lui Dracula”, mai scrie publicatia britanica.

De asemenea, ei sustin ca acest castel seamana foarte mult cu cetatea descrisa de Stoker in romanul sau.

Indiferent daca aceste elemente sunt sau nu suficiente pentru istoricii literari si mediul academic pentru a crea o conexiune intre Dracula si fortareata, nu exista nicio indoiala ca acest castel este popular: atrage jumatate de milion de turisti anual.

Cei care viziteaza cetatea vor gasi o structura frumoasa, indiferent de legaturile sale cu vampiri, se mentioneaza spre finalul articolului din DailyMail.

Chiar daca Bram Stoker nu a fost niciodata in Romania, se pare ca omul care “i-a vandut” povestea cunostea tara indeaproape.

Este vorba de Armin Vambery, un evreu nascut in Ungaria, pasionat de calatorii si cultura Imperiului Otoman. In 1858, acesta a publicat un dictionar germano-turc.

Se pare ca acesta a fost consultantul lui Stoker privind cultura transilvaneana. Avand in vedere pasiunea lui Vambery pentru otomani, nu este de mirare ca Vlad Tepes este intruchipat ca un personaj negativ, desi in Romania este vazut ca un domnitor corect, ce ii pedepsea aspru pe hoti si dusmani.

Castelul Bran se afla in proprietatea urmasilor dinastiei de Habsburg – Dominic, Maria Magdalena si Elizabeth.

O alta publicatie britanica, The Telegraph, a scris in primavara ca acest castel ar fi de vanzare, informatii infirmate de avocatii familiei de Habsburg, care au precizat ca nu este scos la vanzare si ca, daca Guvernul roman sau o alta companie va face o oferta rezonabila, s-ar putea discuta in baza ei.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva