Facebook Twitter Email

Violonistul Alexandru Tomescu va fi decorat miercuri cu Ordinul “Steaua Italiei” în grad de Cavaler pentru merite deosebite în promovarea culturii italiene.

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES ARHIVĂ

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Italiei la București, distincția îi va fi oferită din partea președintelui Italiei, Giorgio Napolitano, de către ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, momentul făcând parte din concertul prin care se celebrează preluarea de către Italia a Președinției rotative a Consiliului European.

Alexandru Tomescu va interpreta Concertul nr. 2 de Niccolo Paganini pentru vioară și orchestră, miercuri, la Ateneul Român sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, în cadrul unui program alcătuit exclusiv din lucrări semnate de compozitori italieni.

Cu ocazia concertului de inaugurare a președinției italiene a Consiliului Uniunii Europene, Ambasada Italiei dorește să reamintească activitatea organizației “Hope and Homes for Children” care de 15 ani se implică în susținerea copiilor defavorizați din România. Peste 24.000 de copii au fost sprijiniți de această fundație care le-a redat o casă și o familie.

Alexandru Tomescu este Ambasador HHC România încă din 2012, reușind prin Turneul Național Stradivarius să strângă fonduri care s-au îndreptat către proiecte destinate luptei împotriva abandonului, se mai arată în comunicatul Ambasadei Italiei.

Legătura dintre Alexandru Tomescu și cultura italiană este una strânsă și datează de mult timp.

În 1995, Alexandru Tomescu a câștigat Concursul Internațional “Niccolo Paganini” de la Genova, Italia, de-a lungul anilor violonistul consacrând multe ore de studiu diferiților compozitori italieni, totul culminând cu proiectul “Paganini — înger sau demon” prezentat în Turneul Național Stradivarius din 2011, când cele 24 de Capricii de Paganini — cântate fără întrerupere — au fost combinate cu scurt metraje.

Totodată, versiunea oferită de Alexandru Tomescu Concertului nr. 2 de Niccolo Paganini se regăsește pe o înregistrare recomandată de prestigioasa revistă Classica (Franța) la rubrica “Descoperirea lunii” în 1999.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva