Facebook Twitter Email
  Ministerul Educației Naționale și Ambasada Elveției în România au prezentat, joi, în cadrul unei sesiuni, 26 de proiecte pentru cercetare ce vor fi implementate în România cu sprijin elvețian în perioada 2012-2015.

Aceste proiecte vizează arii tematice în cercetarea bolilor grave, precum cancer, boli cardiovasculare, diabet, obezitate, dar și impactul deșeurilor și poluării asupra mediului și climei, energia sustenabilă, creșterea economică și reducerea disparităților sociale.

“Programul de Cooperare Elvețiano-Român, început din 2011, se adresează prin componentele sale Comunității Științifice din România. (…) Este încă o dovadă a faptului că forța științifică românească poate fi pusă în valoare. Capacitatea cercetătorilor români este apreciată în Elveția, unde avem 84 de bursieri integrați”, a spus Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică.

El a mulțumit partenerilor elvețieni pentru sprijinul oferit în cadrul acestui program de cooperare în domeniul științei, subliniind că proiectele finanțate între 2012-2015 au buget alocat de peste zece milioane franci elvețieni.

Ambasadorul Elveției la București, Jean-Hubert Lebet, a apreciat la rândul său colaborarea foarte bună pe acest proiecte.

“Aceste proiecte al căror prim rezultat a fost prezentat astăzi ar putea fi extinse și în viitor, în cadrul unei cooperări sustenabile între cercetătorii noștri și instituțiile de cercetare ale celor două țări. Pot să afirm că parteneriatul elvețian-român a fost foarte eficient și pentru noi, România dând dovadă de seriozitate și interes”, a spus ambasadorul, precizând că Elveția a mai implementat în România și alte proiecte importante.

Proiectele prezentate joi sunt finanțate în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român implementat de Swiss National Science Foundation și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, care urmăresc întărirea cooperării științifice dintre cele două țări prin dezvoltarea socială și a resurselor umane.

AGERPRES

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva