Facebook Twitter Email

podgorie.jpg

Romania se mandreste cu o bogata istorie viticola si cu soiuri de vin unice in lume. Cu toate acestea, unele podgorii, aflate in zone incarcate de traditie, nu sunt atat de cunoscute precum ar trebui. In spiritul Pastelui, o sarbatoare legata simbolic de aceasta licoare magica, va propunem un mic tur al dealurilor care ascund, la umbra vitei-de-vie, locuri pline de legende.

Podgoria Cotesti are o istorie de peste 600 de ani, fiind o podgorie in totalitate valaha. Este compusa din localitatile Faraoane, Cirligele, Budesti, Cotesti, Urechesti, Popesti si Tamboiesti, suprafata viticola fiind de circa 12.000 hectare. Centrul podgoriei, comuna Cotesti, este atestat documentar din 1471, localitatea capatandu-si acest nume de la capitanul Stan Cotea Odobescu, care a primit un domeniu in aceasta zona ca danie din partea domnitorului Tarii Romanesti. In satul Odobasca, capitanul a construit o biserica de lemn, care mai exista si astazi, putand fi vizitata.

Podgoria este cunoscuta din secolul XVI, in anul 1580 aparand primele mentiuni referitoare la ea pe vremea domnitorului Mihnea Turcitul. Zona s-a bucurat de o dezvoltare deosebita dupa anul 1900, cand, pe langa soiurile de vita traditionale, au fost aduse si soiuri straine.

Aici au fost construite, de-a lungul secolelor, unele dintre cele mai frumoase manastiri din Vrancea – manastirea Dalhauti, manastirea Varzaresti, manastirea Cotesti si manastirea Recea. Podgorenii din Cotesti sunt nu doar oameni priceputi la vinuri ci si mari iubitori ai traditiilor si obiceiurilor din zona. Asa se face ca aici exista si o colectie muzeala particulara a uneltelor agricole folosite in viticultura.

In Podgoria Cotesti exista mai multe societati comerciale de vinificatie. Una dintre acestea a reabilitat crama boierului Duiliu Zamfirescu, cu ajutorul unui program al Uniunii Europene. Din sortimentele de vin autohton mai putin cunoscute se cultiva aici Francusa si Sarba.

Podgoria Nicoresti este o podgorie veche (secolele XIV-XV), in care isi are originea soiul Babeasca Neagra (foto). Rezultat al selectiei populare, se presupune ca vechimea acestui soi este din perioada geto-dacilor. La începutul secolului XVII, vinul rosu de Nicoresti (din soiul Babeasca neagra) era elogiat de cardinalul Frantei, Richelieu.

Podgoria e situata in partea de nord-vest a judetului Galati, pe partea stanga a Siretului. Plantatiile sale de vii, intinse pe o suprafata de 2.800 hectare, se grupeaza in doua centre viticole: Nicoresti in sud si Buciumeni, in nord.

Vita de vie se cultiva aici din timpuri indepartate, acest fapt fiind dovedit de vestigiile arheologige descoperite la Poiana Nicoresti, vechea Periboridava getica. Asezarea cunoscuta astazi sub denumirea de Nicoresti s-a numit in trecut Policin. Cel care a hotarat schimbarea acesteia in cea de Nicoresti a fost Stefan cel Mare, care, dupa lupta de la Podul Inalt, in care oastea moldovenilor a biruit-o pe cea a turcilor, facand un popas pe dealul comunei Tepu, in punctul „Cornul Dracului”, a fost intampinat de hatmanul Nicoara cu un vin rosu produs in regiune. Lui Voda Stefan i-a placut atat de mult vinul, incat a hotarat pe loc, in onoarea hatmanului, ca asezarea sa poarte numele de Nicoresti.

Nicorestiul a avut de-a lungul timpului mai multi proprietari, printre care familile boieresti Catargiu, Sturza, Racovita, Donici, Papadopol, Conachi, fiind o perioada si in proprietatea manastirilor Varatec si Agapia. Pe istorie pariaza si reprezentantii podgoriei, care o promoveaza in cuvinte inspirate de vechimea locului: “Deasupra si dedesubtul pamantului, prin fiecare varf de deal, pajiste, troita sau cruce, prin fiecare zid sau poarta respira trecutul; fiecare bucata de pamant de aici sopteste povesti de demult: durere, bucurie, schimbare sau sarbatoare: la Nicoresti mostenirea  este fara seaman. Prin mestesugul vinului vechi de sute de ani, traditia si voia buna stralucesc din nou laolalta”.

Podgoria Sarica Niculitel este cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pamantul Dobrogei. Macin, Niculitel si Tulcea sunt centrele viticole care formeaza aceasta podgorie, fiecare cu specificul lui, ceea ce ofera vinurilor trasaturi distincte. Insa zona este recunoscuta in special pentru vinurile albe din soiul Aligote.

Exista dovezi istorice care atesta ca in aceasta zona, in Evul Mediu, se aflau plantatii viticole. Corabiile genovezilor si ale grecilor poposeau adesea in porturile dunarene ale vremii din preajma acestei podgorii de unde incarcau licorile obtinute din viile din nordul Dobrogei. La Niculitel, localnicii vorbesc chiar despre o legenda potrivit careia Noe ar fi fost cel care ar fi pus temelia podgoriei Sarica.

Conform marturiilor istorice, respectiva podgorie, care se intinde, in prezent, pe cateva mii de hectare, ar fi fost infiintata de niste calugari care au ctitorit actuala manastire Cocos. Cert este ca aceasta podgorie a rezistat pana astazi, iar in ultimii ani comunitatea locala si-a propus sa o modernizeze pentru a duce toate vinurile sub marca Sarica Niculitel pe pietele europene.

Este o zona cu un pitoresc aparte, ce-si intinde trecutul dincolo de perioada colonizarii romane. In nordul Dobrogei romanii s-au instalat temeinic in acele vremuri, inca din secolul II, construindu-si o serie de castre pentru apararea imperiului de atacurile populatiilor barbare, marturie stand castrele Arrubium (localitatea Macin), Noviodunum (Isaccea), Aegesius (Tulcea), Troesmis (Turcoaia), etc.
Sursa: Daily Business

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva