Facebook Twitter Email

Salvia este una dintre plantele care nu ar trebui să lipsească din casele românilor. Deşi este folosită mai mult ca şi condiment, cercetările efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că această minunată plantă este şi un excelent medicament, având calităţi terapeutice extraordinare, asupra sistemului digestiv, nervos, şi multe altele.

Această plantă aromată era considerată a fi sacră în Antichitate, şi pe bună dreptate. Un vechi proverb chinezesc ne spune că „cine are salvie în casă nu lasă bătrâneţea să se apropie”, aşadar aceasta este una din plantele cu efecte mai mult decât benefice asupra organismului.

 

  • Ce este Salvia ?

 Salvia este o plantă originară din regiunea mediteraneană şi de aici s-a extins în întreaga Europă centrală şi Asia. Salvia este o plantă minunată, ce creşte până la 80 cm înălţime, şi este de menţionat faptul că este o plantă perenă. O scurtă descriere a salviei ar suna în felul următor – această plantă are frunzele ovale, acoperite de perişori, de culoare verzuie, care cresc în mlădiţe lemnoase, iar florile sunt de culoarea cerului, bleu deschis, sau a cerului la amurg, un violet minunat.

Tufa de salvie poate ajunge la o înălţime de 60 de cm şi la o lăţime de 60 de cm.Salvia, deşi este o plantă perenă, înfloreşte abia în al doilea an de când e cultivată. Frunzele salviei sunt folosite pentru asezonarea diverselor preparate, având un gust amărui şi aromat, picant. Salvia se poate găsi în ţara noastră în regiunile joase ale ţării. Aceasta creşte spontan dar de asemenea este şi cultivată, şi cel mai mult se foloseşte salvia cultivată datorită temperaturilor foarte joase din timpul iernii şi sensibilităţii acesteia la îngheţ.

In limba română, salvia mai este cunoscută şi sub denumirea de jale, jaleş, salbie sau şerlai. Salvia se poate planta şi în ghivece, aşadar are nevoie doar de sol umed şi de lumină multă, de un loc cald. Planta este înmulţită fie prin butaşi, fie prin seminţe sau transplantare.

  • Ce conţine salvia?

Aşa cum am menţionat, salvia este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăţi tămăduitoare, datorită conţinutului său bogat în vitamine. Salvia conţine un complex de vitamine, printre care enumerăm vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, fiind un adevărat izvor de substanţe folositoare organismului.

De la salvie se folosesc frunzele şi florile, şi acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură, şi oţet. În gastronomie, salvia are nenumărate întrebuinţări. Aşadar, salvia se poate folosi ca şi condiment în cârnaţi, la friptură, la cartofi, la tocane, la aromatizarea brânzeturilor sau a băuturilor. De asemenea, salvia este întrebuinţată şi pentru a da savoare salatelor, gustărilor, sau pentru ornare.

 

  • Scurt istoric al salviei

Salvia este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. În Evul Mediu, spre exemplu, salvia era considerată o plantă cu proprietăţi magice, care îi putea face pe oameni nemuritori. Însăşi numele plantei, salvie, are o însemnătate deosebită. Salvie provine din latinescul salvare, ce înseamnă a fi sănătos, a salva, a vindeca.

Aşadar, şi romanii o considerau o plantă sacră, considerând-o o regină a plantelor cu proprietăţi tămăduitoare, dar şi cu efecte de protecţie magică. În Roma Antică salvia era culeasă cu mare fast, cu un întreg ritual am putea spune.

Aşadar, salvia era un remediu nelipsit fiind considerată un detoxifiant excelent pentru organism, şi de asemenea trata diferite infecţii, era un tonic nervos, psihic, cu capacităţi de reîntinerire. Salvia este una din plantele căreia i s-a acordat o atenţie deosebită, şi a fost şi este încă cercetată intens de-a lungul timpului, având foarte multe utilităţi practice. Menţinerea sănătăţii de cele mai multe ori depinde de această plantă.

Medicina tradiţională românească nu a omis în niciun fel salvia, aceasta având diverse întrebuinţări de-a lungul timpului. Aşadar, salvia poate fi găsită la farmaciile naturiste, la plafar, sub diverse forme- de ceai, de pulbere, de tinctură, ulei sau ulei volatil, dovadă incontestabilă a necesităţii acestei plante miraculoase în casele românilor.

  • Preparate pe bază de salvie

Ca orice altă plantă cu proprietăţi benefice asupra organismului, şi salvia se poate găsi sub formă de diferite preparate, sau se poate prepara în casă. Aşadar, există pulbere din salvie, vin, tinctură, oţet, infuzie, ulei, etc.

Ceaiul de salvie. Ceaiul de salvie poate fi întrebuinţat intern sau extern. Aşadar, pe plan intern acesta tratează diabetul, faringitele, bronşitele, dischinezia biliară, iar pe plan extern este un remediu excelent împotriva aftelor, gingivitelor, stimatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături. De asemenea, tenul acneic, gras, transpiraţia picioarelor pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de salvie.

Cum se prepară ceaiul de salvie? Ei bine, există mai multe modalităţi de preparare. Aşadar, infuzia de salvie se prepară din o linguriţă de frunze de salvie uscate la o ceaşcă de apă clocotită, ce se lasă la infuzat vreme de 10 minute, şi astfel aceasta poate scădea febra şi stimula sistemul nervos dacă e consumat de trei ori pe zi.

De asemenea, decoctul de salvie se prepară dintr-un pumn de frunze ce se fierb vreme de zece minute într-un litru de apă, şi acesta poate fi folosit ca şi metodă de tratare a aftelor, gingivitelor, stimatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături.

Ceaiul de salvie are numeroase beneficii asupra organismului uman, aşadar vindecă rănile, ameliorează durerile de gât, afecţiuni ale gurii, reduce teranspiraţia excesivă, îmbunătăţeşte memoria, reduce durerile articulare, tratează afecţiuni ale ficatului şi rinichilor, stimulează scalpul, etc.

Pulberea de salvie

Pulberea de salvie se obţine într-o manieră extrem de simplă, prin măcinarea fină a plantei uscate cu ajutorul râşniţei de cafea. Pulberea de salvie se ţine în borcane închise ermetic, de sticlă, în locuri reci şi întunecoase, vreme de câteva săptămâni. Pulberea se administrează de trei ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă.

Tinctura de salvie

Tinctura de salvie se obţine prin macerarea a 20 de linguri de pulbere, peste care se adaugă jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade şi se lasă vreme de două săptămâni într-un borcan închis ermetic, la loc călduros. Apoi se filtrează şi se toarnă în sticle mici închise la culoare. Se ia câte o lingură diluată în ceai sau apă, de trei-patru ori pe zi pentru a echilibra sistemul nervos, hormonal, pentru a stimula memoria şi activitatea cerebrală.

Uleiul de salvie

Uleiul de salvie are proprietăţi miraculoase, aşa cum vom prezenta în acest articol. Uleiul de salvie se poate procura cu uşurinţă de la un magazin de produse naturiste sau de la un plafar sau se poate prepara în casă printr-un procedeu minuţios. De asemenea, mai este şi uleiul volatil de salvie, un exelent tonic nervos.

Vinul şi oţetul de salvie

Nu v-aţi fi aşteptat şi la aceste întrebuinţări ale plantei dar, da, salvia este excelentă în combinaţie cu vinul şi oţetul. Aşadar, vinul de salvie se obţine prin macerarea a 20 de linguri de pulbere de salvie la un litru de vin alb, natural, vreme de 2 săptămâni, după care se strecoară. Se pot consuma câte trei linguri înainte de masă şi aceste este un remediu excelent pentru stimularea apetitului şi înviorare.

Oţetul de salvie, pe de altă parte este folosit ca un elixir pentru sistemul nervos şi digestiv. aşadar, oţetul se obţine prin macerarea a 50 de grame de frunze de salvie mărunţită la un litru de oţet de mere. Acesta se poate folosi la salate, sau se poate face frecţie împotriva răcelii, a durerilor reumatice şi articulare, a stărilor de oboseală.


  • Beneficii ale uleiului de salvie

Uleiul de salvie are numeroase beneficii. Acesta creşte rezistenţa şi imunitatea organismului, reglează activitatea tiroidei, stimulează pofta de mâncare, calmează durerile de cap şi de stomac. De asemenea, combate cu succes transpiraţia, vindecă iritaţiile, eczemele şi infecţiile cutanate şi ajută la îndepărtarea celulitei.

Uleiul de salvie este şi un excelent remediu pentru păr, aşadar combate căderea părului, reduce procesul de albire, nuanţează culoarea părului. De asemenea, uleiul de salvie mai are şi alte proprietăţi tămăduitoare, îmbunătăţind memoria, circulaţia sângelui la nivel cerebral, combate infecţiile, microbii, tratează gastrita. Previne formarea celulelor canceroase, reduce dependenţa de tutun şi de alcool,vindecă dermatitele şi tratează ciupiturile de insecte şi dismenoreea.

  • Beneficii ale ceaiului de salvie

Ceaiul de salvie are numeroase beneficii asupra sistemului nervos, digestiv şi a sănătăţii pielii şi a părului. Ceaiul de salvie poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit ca şi gargară pentru tratarea abceselor dentare, a aftelor, a amigdalelor umflate, a durerilor în gât şi a stomatitelor. De asemenea, este excelent pentru albirea danturii şi a respiraţiei proaspete.

Mai mult decât atât, ceaiul de salvie întăreşte inima, nervii, reglează circulaţia sângelui, previne şi tratează diabetul, tratează dismenoreea, disconfortul creat de menopauză şi tulburările asociate acesteia.

De asemenea, vă puteţi clăti pe faţă cu ceai de salvie dacă aveţi acnee şi ten seboreic. Se poate aplica infuzia sub formă de comprese. Din punct de vedere psihic, ceaiul de salvie tratează palpitaţiile, surmenajul psihic, stresul, astenia, oboseala, ameţelile, de asemenea din punct de vedere digestiv ceaiul de salvie stimulează secreţia bilei, tratează digestia lentă, balonarea, gazele intestinale, crampele, arsurile gastrice. Mai mult decât atât, ceaiul de salvie ajută la slăbit şi la eliminarea celulitei, şi uşurează digestia. Se beau două căni de ceai pe zi.

  • Ce afecţiuni tratează salvia?

Salvia tratează şi previne o serie de afecţiuni, iar consumată în cantităţi normale, nu provoacă efecte adverse.

Afecţiuni ale aparatului digestiv

Salvia tratează colitele, enterocolitele, colitele de fermentaţie, indigestia, balonarea, prin administrarea de pulbere de salvie câte patru linguriţe la zi, vreme de trei săptămâni, cu pauze de zece zile. De asemenea, se poate face o cură cu infuzie de salvie, câte trei căni de infuzie pe zi.

Afecţiuni ale aparatului respirator

Bronşitele, rinitele, răceala şi gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorită proprietăţilor sale antivirale şi de asemenea de reducere a febrei şi a secreţiilor în exces din căile respiratorii. Se administrează infuzia de salvie, vreme de o săptămână, trei ceşti pe zi. De asemenea, puteţi face frecţii cu oţet de salvie pe tot corpul. Dar şi astmul şi bolile respiratorii cu secreţii abundente pot fi tratate cu ajutorul pulberii de salvie, administrată vreme de o lună, de patru ori pe zi jumătate de linguriţă rasă.

Afecţiuni ale sistemului nervos

Sistemul nervos prezintă mai multe tulburări precum anxietatea, tulburările de memorie, stresul, astenia, stările de nervozitate excesivă, iar acestea pot fi tratate cu ajutorul unei cure de o lună, cu pulbere de salvie, patru linguriţe la zi, urmată de o pauză de o lună.

Afecţiuni ale aparatului genital feminin

Probleme precum dismenoreea, tulburări ale menopauzei, ciclul menstrual neregulat, abundent, dureros, pot fi prevenite şi tratate cu ajutorul unei cure de trei luni cu ceai de salvie, câte două căni pe zi.

Diabetul

Salvia sporeşte receptivitatea organismului uman la insulină, aşadar se administrează câte o cană de decoct de salvie pe zi.

Cancer

Diferite tipuri de cancer precum cancerul de colon, de sân pot fi tratate cu ajutorul infuziei de salvie, în cure de câte trei luni, câte trei căni pe zi. De asemenea, ceaiul de salvie este excelent şi pentru oprirea lactaţiei.

Salvia trateaza ranile externe

La nivel extern, salvia are de asemenea numeroase beneficii. Aşadar, aceasta poate fi folosită pentru tratarea rănilor ce se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme cu salvie. Cataplasmele se prepară prin înmuierea unei mâini de frunze mărunţite vreme de două ore în apă caldă şi apoi se scurg şi se pun într-un tifon steril.

Acesta se aplică pe rana cu pricina, zilnic, vreme de o oră, câte trei săptămâni. De asemenea, pentru eliminarea mirosului neplăcut şi a transpiraţiei abundente se foloseşte infuzia de salvie, fie băută, fie comprese pe locul afectat (axile, mâini) sau băi de picioare. De asemenea, se poate clăti părul cu un decoct de salvie şi ceai negru, şi tenul pătat, seboreic, se poate trata cu ajutorul infuziei de salvie. Dinţii frecaţi cu salvie vor deveni mai albi.

  • Precauţii la administrarea Salviei

Trebuie să aveţi mare grijă atunci când începeţi o cură cu salvie. Această plantă este contraindicată epilepticilor, mamelor care alăptează, a femeilor însărcinate, a persoanelor sensibile la stomac. De asemenea, uleiul volatil de salcie nu se administrează copiilor sub 10 ani iar diabeticii trebuie să îşi ţină glicemia sub atentă supraveghere dacă încep o cură cu salvie.

Luca Cătălin

sursa: financiarul

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva