Facebook Twitter Email

Statistica românească confirmă rezultatele excelente ale producţiei agricole de anul trecut. Suntem pe primul loc dintre statele UE la producţia de floarea soarelui şi pe locul doi la producţia de porumb, iar cantităţile de fructe şi legume au crescut cu până la 60%. Cu toate acestea, preţurile medii au scăzut în marea lor majoritate nesemnificativ sau chiar au crescut faţă de 2012.

Piata Sudului este cea mai ieftina din Bucuresti
Piata Sudului este cea mai ieftina din Bucuresti

2013 a fost un an agricol de exceţie pentru România. Ca urmare a condiţiilor meteo excelente, agricultorii au reuşit performanţa unor producţii record la hactar, fapt ce a compensat chiar şi în cazul acelor culturi care ocupă suprafeţe mai mici de teren. Cu toate acestea, în cazul mai multor legume şi cereale preţurile medii din pieţele agroalimentare au crescut anul trecut faţă de 2012. ECONOMICA.NET a analizat, pe baza informaţiilor remise de Institutul Naţional de Statistică, ce s-a întâmplat anul trecut comparativ cu anul anterior cu preţurile produselor vegetale cu cea mai mare creştere din punct de vedere al producţiei în 2013 faţă de 2012.  Preţurile furnizate de INS şi luate din pieţele agroalimentare din ţară reprezintă o medie din 2012 şi respectiv 2013.

Cartoful, record la creştere de preţ

Astfel, cea mai semnificativă creştere de preţ s-a putut constata la kilogramul de cartof, care s-a scumpit în medie cu 40%, de la 1,25 de lei kilogramul la 1,75 de lei kilogramul. Aceasta în condiţiile în care, potrivit statisticilor, producţia anului 2013 a fost de 3,25 milioane de tone cu 31,8% mai mare decât în 2012, datorită creşterii producţiei medii la hectar (plus 40%). Suprafeţele au scăzut uşor însă de la 224 de mii de hectare la 208 mii de hectare. Comparativ cu celelate state europene, în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, România s-a situat pe poziţia a treia după Polonia şi Germania şi pe locul şase la producţie, datorită randamentului inferior. “În realitate, suprafaţa cultivată este mult mai mică faţă de cât a raportat Ministerul Agriculturii. Agenţia de Plăţi a făcut plăţi pentru 41.000 de hectare, astfel că suprafaţa cultivată o estimez la cel mult 60-65.000 de hectare. Productivitatea nu a depăşit  nici ea 18 tone la hectar, iar anul trecut producţia a fost mai mică, nu mai mare. Coroborat cu o creştere a cererii pe piaţă, s-a ajuns la o creştere a preţurilor care nu este suficientă. În ultima perioadă ne-au invadat importurile. Peste 60% din ce este pe piaţa provine din Polonia, Germania, Franţa, Olanda şi chiar Egipt. Sunt aduşi cartofi de dimensiuni foarte mari care nu se consumă în statele civilizate, pentru că se ştie că au o cantitate mare de substanţe chimice”, a explicat pentruECONOMICA.NETIoan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful.

Citeşte şi

România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu porumb, Locul doi la producţie, în 2013

Creşteri semnificative de preţ s-au raportat anul trecut faţă de 2012 şi la gogoşari (plus 32%) şi ardei capia (plus 15%), chiar dacă producţia de ardei (indiferent de sortiment) a fost cu 18.000 de tone mai mare (8,7%) decât în 2012. Suprafaţa cultivată a scăzut şi în acest caz cu 1 mie de hectare.

Românii au fost nevoiţi să plătească în medie cu 2,4% mai mult şi pentru ceapa uscată, care costa anul trecut 2,05 lei pe kilogram. Aceasta deşi s-au produs cu 35.000 de tone mai mult decât în 2012 (plus 10,1%).

Pepenele verde, cea mai semnificativă ieftinire

La polul opus, cea mai importantă ieftinire s-a resimţit la kilogramul de pepene verde. Costul mediu a scăzut într-un an cu 29,5%, până la sub 1 lei kilogramul. Preţul kilogramului de pepene galben a scăzut şi el cu 1,8%. Producţia de pepeni (galbeni şi verzi) a fost anul trecut cu 50.000 de tone superioară celei din 2012, iar suprafaţa cultivată a ajuns la 30.000 de hectare, comparativ cu 31.000 de hectare cu un an în urmă.

Citeşte şi România, campioana UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de floarea soarelui, în 2013

Producţia de roşii cu 9,1% mai mare faţă de 2012 a dus la o scădere de preţ de 21%, până la 2,37 de lei kilogramul, în vreme ce preţul mediu la castraveţi a scăzut cu 1,81% ca urmare a unei creştere de 12,6% a producţiei.

Totodată, preţurile la grâu şi ovăz au scăzut cu 6,5% şi respectiv 7,4% în contextul în care producţia la grâu a crescut cu 2130 mii de tone şi cea de ovăz cu 36.000 de tone.

  | ECONOMICA.net

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva