Facebook Twitter Email

Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, a declarat că este impresionat de România, iar vineri, după ce a avut ocazia să umble prin oraș, a văzut cât de plină de viață este economia.

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

“Sunt foarte impresionat de această țară. Nu numai de cifrele economice, nu numai acestea m-au impresionat. Ministerul a marcat faptul că după 20 de ani s-a obținut o balanță pozitivă în raportul dintre export și import. Acesta contribuie la o creștere care este de 5,6-5,8% din PIB. Nu este o cifră pe care o întâlnim curent în lume și mai ales în această regiune. Este vorba despre o performanță demnă de remarcat. Trebuie să spun că, personal, am avut ocazia să umblu prin oraș. În această dimineață am văzut cât de plină de viață este economia”, a spus șeful FAO, într-o conferință de presă dedicată închiderii celei de-a 29-a Conferințe Regionale FAO pentru Europa și Asia Centrală de la București.

De asemenea, acesta a precizat că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a primit un un titlu important pentru următorii doi ani, fiind ales președinte al Conferinței Regionale pentru Europa.

“Mandatul domniei sale va dura până la următoarea conferință din 2016, conferință care va fi găzduită de Turcia. În această perioadă, îndatoririle sale vor presupune o raportare a evenimentelor importante, care sunt de interes pentru FAO în această regiune și va participa la ședințele noastre de la Roma”, a spus Jose Graziano da Silva.

România a găzduit, pentru a doua oară de când este membră FAO, din anul 1961, o conferință regională, cea de-a 29-a dedicate regiunii Europa și Asia Centrală, primul eveniment având loc în urmă cu 38 de ani în anul 1976.

Temele centrale ale conferinței s-au axat pe problemele risipei de alimente și ale deșeurilor alimentare, dar și pe sprijinirea fermelor de familie din zonă.

Potrivit datelor FAO, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, ceea ce reprezintă o treime din producția de alimente la nivel mondial și costuri de 750 de miliarde de dolari, într-o lume în care 842 de milioane de persoane se confruntă cu foametea, malnutriția și insecuritatea alimentară.

De asemenea, această risipă reprezintă un prejudiciu și pentru mediu pentru că, în fiecare an, hrana produsă fără a fi consumată înghite un volum de apă echivalent cu debitul anual al fluviului Volga din Rusia și este vinovată pentru aducerea în atmosferă a 3,3 gigatone de gaze cu efect de seră, relevă datele FAO.

România înregistrează în prezent o risipă de alimente de cinci milioane de tone, în timp ce în UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente.

Sursa: AGERPRES/(AS — autor: George Bănciulea, editor:Nicoleta Gherasi

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva