Facebook Twitter Email

liliac.jpg

Mitul lui Dracula, transpus in filmele americane, a reusit sa puna Romania pe harta turismului international cu obiective faimoase precum Castelul Bran si Cetatea Sighisoara. Acestea nu sunt insa singurele locuri din tara in care invie legenda domnitorului roman.

DailyBusiness.ro prezinta o selectie de 3 astfel de locuri mai putin cunoscute amatorilor de senzatii “vampiresti”.

Adevaratul Castel al lui Dracula

Desi mai toti turistii asociaza Castelul Bran cu resedinta faimosului conte, unii spun ca locuinta acestuia era de fapt in Bistrita Nasaud. Cu toate ca nu a fost niciodata in acest judet, irlandezul Bram Stoker a decis sa amplaseze aici o parte din actiunea romanului Dracula si sa transforme aceste taramuri in casa contelui vampir.

Inca din primele pagini are romanului sau este descris drumul din Bistrita si pana la castelul contelui. Orice turist care ajunge astazi in judetul Bistrita Nasaud poate urma traseul lui Jonathan Harker spre castelul din Borgo Pas, numit astazi Pasul Bargaului si daca ajunge prin satele din aceasta zona intr-o duminica dimineata, se poate simti la fel ca si englezul venit sa-l viziteze pe Dracula.

Oricine poate face cunostinta cu insusi contele, daca se opreste pentru cateva minute la Hotel Castel Dracula. Construit in anii 80, hotelul, situat in cel mai inalt punct al pasului Tihuta, este amplasat conform descrierii din roman. Mai mult, la subsol exista chiar dormitorul contelui, acolo unde turistii pot intra insotiti de un angajat al hotelului si daca au noroc, pot chiar sa-l intalneasca pe Dracula.

Dupa timpul petrecut in castel, turistii pot sa se destinda cu o plimbare pe munte cu telescaunul, sus putand sa ia masa in aer liber si sa inspire pentru cateva minute din aerul curat sau sa faca o plimbare prin padurile de brad, scrie ziuanews.ro.

Cetatea-refugiu

Situata in Cheile Argesului, la cativa kilometri de barajul si lacul de la Vidraru, cetatea Poienari a fost construita de Vlad Tepes in scop de refugiu sau punct de observatie, pe un varf de munte, situat la inaltimea de aproximativ 400 de metri, fata de nivelul vaii.

A fost construit, initial, un singur turn, pe vremea lui Negru Voda, si apoi, constructia a fost dezvoltata de catre Vlad Tepes, adaugindu-i-se turnuri, ziduri si dependinte. De aici se pot admira privelistile frumoase ale vaii Argesului, cetatea fiind un obiectiv turistic.

Legenda spune ca, Vlad Tepes, fiind urmarit de turci, a scapat refugiindu-se in aceasta cetate, dupa ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fata in spate, derutindu-si astfel urmaritorii.

Pentru a se urca la cetate s-a construit, in zilele noastre, o scara de beton, dotata cu balustrade, cu 1.480 de trepte.

Cea mai mare colonie de lilieci

Potrivit unor legende, vampirii pot sa se reincarneze in lilieci. Pentru a intari parca mitul lui Dracula, in Transilvania se regaseste si pestera cu cea mai mare colonie de lilieci de pe batranul continent.

Pestera Huda lui Papara este pestera din Muntii Trascaului care cumuleaza toate superlativele pentru aceasta grupa montana si nu numai: cea mai lunga, cea mai denivelata, cea mai dificila, cu cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascada dar si cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Cercetari efectuate in 1999 indicau prezenta a 5.000 – 6.000 de lilieci in pestera, provenind din 6 specii. In 2008, la numaratoare au rezultat 84.000 lilieci din 9 specii. Pestera Huda lui Papara este astfel singura din Europa unde numarul chiropterelor cunoaste o evolutie pozitiva si constanta.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva